latinica  ћирилица
30/01/2016 |  19:25 | Аутор: Агенције

Шта се дешава са организмом када се избаци месо из исхране?

Многима је кроз главу барем једном у животу прошла помисао да би могли да се одрекну меса како би допринијели побољшању општег здравственог стања организма. Али, шта би се заиста десило са вашим тијелом када бисте престали да једете месо?
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Изгубили бисте на тежини

Тим Медицинског факултета универзитета “Џорџ Вашингтон“ у Вашингтону недавно је покушао да утврди колико килограма људи изгубе када пређу на вегетеријанску исхрану. Резултати су показали да новопечени вегетеријанци у просјеку изгубе 4,5 килограма, и то без праћења уноса калорија или повећања физичке активности. Истраживање је објављено у магазину "Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics".

Састав бактерија у вашем дигестивном тракту би се промјенио

Истраживачи Градског универзитета у Њујорку проучавали су 2014. године разлику између бактерија у дигестивном тракту омнивора, вегетеријанаца и вегана. Највеће разлике биле су примјећене између омнивора и вегана, при чему су код вегана у највећој мјери биле присутне бактерије које нас штите од других бактерија, пише "Индепендент".

Дефицијенција нутријената

Добро избалансирана вегетеријанска дијета може обезбиједити организму све неопходне нутријенте, али ће бити знатно теже обезбиједити му довољне количине гвожђа, витамина Д и витамина Б12, наводи НХС.

Да бисте надокнадили ове нутријенте, неопходно је да у исхрану укључите намирнице попут сочива, пасуља, орашастих плодова, воћа, тамнозеленог поврћа попут блитве и спанаћа, као и интегралне житарице.

Поједини производи од соје и житарице за доручак обогаћени су витамином Б12, а витамином Д богата су јаја, као и поједине врсте млијека.

Шансе за настанак рака у вашем организму могле би знатно да се смање...

Свјетска здравствена организација недавно је индустријски обрађено месо прогласила канцерогеним, што значи да су се сланина и шунка нашле у истој групи као цигарете, гама зрачење и формалдехид. Само 50 грама сухомеснатих производа дневно повећава шансе за развој стомачног рака за 18 одсто, закључили су стручњаци. Упркос томе што овај проценат дјелује драстично значајно, у питању је ипак разлика у односу између процената обољелих – умјесто 6 на 100, то значи да ће бити биљежен само један случај више.

... као и шанса да оболите од неке срчане болести

Научници су недавно установили да је конзумирање црвеног меса повезано са кардиоваскуларним болестима. Студија Истраживачког института Лернер у САД показала је да карнитин, нутријент који се налази у храни, узрокује реакције микроба у дигестивном тракту који доприносе развоју срчаних болести.