latinica  ћирилица
30/01/2016 |  20:04 ⇒ 20:48 | Аутор: РТРС

Српска читаоница "Доктор Јован Рашковић" у Београду (ВИДЕО)

У децембру је у Београду отворена Српска читаоница "Доктор Јован Рашковић", чији је циљ прикупљање и представљање књижевне и културне баштине Срба из Крајине. Основали су је Срби избјегли из тог краја, а намјера им је, кажу, да читаоница израсте у културну институцију високог ранга и дугог трајања.
Књиге (илустрација) -
Књиге (илустрација)

 Српски народ у прошлом вијеку доживио је бројна страдања и расељавања, његови припаднци живе широм свијета, а оно што их спаја јесте вјера, наука и култура. Управо зато циљ рада читаонице је баштињење вјере, науке, културе, традиције и обичаја Срба из Крајине, како би они били сачувани и пренесени на будуће генерације, кажу иницијатори њеног оснивања. Важност ове идеје препознали су и други.

"Прву велику донацију имали смо прије 15-ак дана када нам је у посјети овде било Српско национално вијеће Црне Горе, гдје су донијели сва њихова издања, има их преко 200. Поред тога, доста појединаца, рачунајући и породицу академика Рашковића су донирали дио својих кућних библиотека, мислим да имамо сада негдје већ око, између 650 и 700 наслова", рекао је Здравко Јокић, предсједник УО Српске читаонице “Др Јован Рашковић”.

Читаоница наставља традицију Српског културног друштва “Зора” Книн-Београд, које је објавило више од 150 наслова. Осим прикупљања књига и саиздаваштва, читаоница ће објављивати и своја издања. Ових дана у Новом Саду промовисаће прву књигу, посвећену управо доктору Јовану Рашковићу.

"Крећемо путем да створимо озбиљну издавачку дјелатност, па у догледно вријеме можда и издавачку кућу која ће имати свој специфични књижни програм", навео је  Данко Перић, предсједник Издавачког савјета Читаонице. Грађани ће моћи да користе читаоницу, а у датом моменту и да посуђују књиге, кажу оснивачи, који планирају и организовање културних догађаја.

"Мислим да ће ово бити мјесто гдје ћемо моћи и припремати наше изложбе, гдје ће се дружити наши умјетници, и наши крајишки ликовни салони које смо до сад организовали, ево већ сљедећи је тридесети по реду, значи да наставимо ту изложбену традицију, а осим тога – осим изложби и издавачке дјелатности, ту су наша културно-умјетничка друштва", рекао је Миленко Будимир,  предсједник Надзорног одбора Читаонице.

Постоји, кажу, и идеја да се, ради баштињења културе и традиције заграничних Срба, покрене интернет радио и телевизија, који би били намијењени и Србима у региону и дијаспори.