latinica  ћирилица
31/01/2016 |  16:44 | Аутор: Агенције

Научници узгојили људско уво на леђима пацова

истраживачи Универзитета у Токију и Универзитета у Кјотоу успјели су да узгоје људско уво на леђима пацова.
Тестирања (Фото: Thinkstock) -
Тестирања (Фото: Thinkstock)

Научници су у експерименту користили матичне ћелије које расту у хрскавици људског уха, а обликовали су их употребом разградивих биолошких цијеви.

Тачније, они су користили “индуковане плурипотентне матичне ћелије“, односно “одрасле ћелије које су генетичким репрограмирањем враћене у стање налик матичним ћелијама“, објашњава Национални интситут здравља.

Хрскавица у облику људског уха уграђена је испод коже пацова, гдје је расла два мјесеца. Цијеви су се разградиле, а под кожом је остало уво дужине 5 центиметара.

 

Истраживачи сматрају да би ова технологија могла да буде од користи у лијечењу људи који су рођени без ушију или са деформитетима ушију, пише Јапан Тудеј . Такође би могла да нађе примјену у хируршком лијечењу особа којима су уши оштећене у току несреће, додаје Дискавери.

Ово није први експеримент такве врсте. Истраживачи из Бостона употребили су 2013. године овчије ћелије, говеђи колаген и титанијумски жичани рам у облику људког уха да узгоје уво на лабораторијском пацову, подсјећа Дискавери.