latinica  ћирилица
01/02/2016 |  08:36 ⇒ 11:28 | Аутор: БЕТА

Данас хитан састанак СЗО о вирусу зика

Свјетска здравствена организација (СЗО) одржаће данас хитан састанак посвећен сузбијању вируса "зика" који се појавио у Јужној Америци.
Маргарет Чан (фото: Twitter/@WHO) -
Маргарет Чан (фото: Twitter/@WHO)

СЗО је прошле недеље упозорила да се вирус, којег преносе комарци, шири великом брзином у Америци и да се током ове године очекује три до четири милиона инфицираних.

Директорка СЗО Маргарет Чен изјавила је да стручњаци треба да утврде да ли постоји веза између ширења вируса и повећаног број случаја микроцефалије, аномалије раста лобање и мозга код новорођене дјеце.

Вирус се појавио у Бразилу у октобру прошле године гдје је регистрован и повећан број микроцефалије код дјеце.

Здравствене службе Колумбије, Бразила, Јамајке и Порторика већ су савјетовале женама да избјегавају трудноћу за вријеме епидемије вируса.

У Европи и Сјеверној Америци регистровано је неколико десетина инфицираних вирусом и то су претежно особе које су боравиле у погођеним земљама.

Више од 3.170 случајева микроцефалије код дјеце регистровано је 2015. године.

За сада не постоји лијек нити вакцина против те болести. Лијече се симптоми инфекције који личе на грип с високом температуром, главобољом и осипом по тијелу. Први симптоми се појављују 12 дана послије уједа комарца.

Вирус, идентификован 1947. године, до сада је најраспрострањенији био на подручју Азије и Африке, гдје има највише комараца.