latinica  ћирилица
01/02/2016 |  09:05 ⇒ 09:06 | Аутор: Б92

Да ли је бијели пиринач заиста штетан?

Некада давно неко је покренуо гласину да је бијели пиринач штетан, док је браон здрав. Није познато одакле потиче та заблуда, али је многе ускратила за квалитетан извор угљених хидрата.
Рижа - Фото: илустрација
РижаФото: илустрација

Многи нутриционисти демонизовали су све “бијеле“ намирнице: бијели пиринач, кромпир, тјестенину, бијели хљеб... али је стварни проблем с њима тај што их обично преливамо сланим, масним, ушећереним преливима, који их чине нездравим.

Када је ријеч о пиринчу, многи сматрају да је браон пиринач здравији зато што је богатији влакнима (има три грама, за разлику од бијелог који садржи 0,5 грама по једној шољи куване намирнице) и тако вас дуже држи ситим.

Међутим, пошто је пиринач углавном само једна од компоненти оброка, особа која једе, рецимо, вариво од сочива и поврћа уз пиринач, може да одабере било који, а да не примјети разлику у ситости након јела.

Осим тога, интегрални пиринач садржи одређене састојке у опни које нису добре за конзумацију и којима се биљка брани од штеточина, што бијели пиринач чини лакшим за варење.