latinica  ћирилица
02/02/2016 |  09:27 ⇒ 14:57 | Аутор: СРНА

Република Српска: Нема регистрованих случајева Зика вируса (ВИДЕО)

У Републици Српској нису регистровани случајеви зика вируса, речено је Срни у Институту за јавно здравство Српске.

Специјалиста епидемиолог у Институту Љубица Јандрић рекла је да зика вирус из рода флавивируса изазива зика болест, а преноси се уједом зараженог комарца из aedes врсте.

Она је навела да је након убода зараженог комарца период инкубације од три до 12 дана, а 80 одсто инфекција остаје асимптоматско.

Болест карактеришу блага клиничка слика, без тешких компликација, ниска стопа хоспитализације и нема смртних случајева.

Главни симптоми су осип по кожи, грозница, бол у зглобовима и мишићима, главобоља и црвенило очију. Осип често почиње на лицу и потом се шири по цијелом тијелу.

Зика вирус први пут је изолован 1947. од мајмуна у Зика шуми у Уганди, код комараца у истој шуми 1948. године, а 1952. године код човјека у Нигерији.

Болест је регистрована у подручјима тропске Африке, у неким областима у југоисточној Азији и неким острвима у пацифичком региону.

У 2014. и 2015. години болест је регистрована у Полинезији и Јужној Америци.

Према подацима Свјетског центра за контролу заразних болести испитује се повезаност појаве одређених неуролошких обољења - Гилијен-Бареовог синдрома, код пацијената након што су прележали зика болест.

У 2015. години примијећен је пораст урођене микроцефалије у неким регионима у сјевероисточном Бразилу код дјеце мајки које су у току трудноће имале ову болест и та претпостављена узрочно-посљедична веза је предмет испитивања.

За лијечење ове болести користи се симптоматска терапија, док за њено спречавање не постоји вакцина.

Свјетска здравствена организација прогласила је глобалну ванредну ситуацију због брзог ширења вируса Зика. Ова организација саопштила је да вирус зика представља опасност за јавно здравље у свијету због чега је неопходан хитан и јединствен одговор.

Би-Би-Си је јавио да је СЗО вирус Зика ставила у исту категорију, када је ријеч о међународној забринутости, као и еболу.

Генерални директор СЗО Маргарет Чен раније је изјавила да је ниво узбуне "екстремно висок", иако нема доказа да је вирус Зика одговоран за нагли пораст броја беба рођених у Бразилу са абнормално малим главама.

СЗО процењује да би у Сјеверној и Јужној Америци у наредној години могло да буде чак четири милиона случајева обољелих од тог вируса, а прошле недјеље упозорила да се вирус Зика "експлозивно шири".