latinica  ћирилица
02/02/2016 |  18:30 ⇒ 20:29 | Аутор: РТРС

Додик: Вјерујем у самосталност Републике Српске (ВИДЕО)

Вјерујем да Република Српска једног дана може постати самостална држава, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

У интервјуу за Народне новине Додик је рекао да оваква БиХ није мјесто гдје било који народ може да афирмише своје националне, економске и политичке капацитете.

Захтјев СДС-а да се одрже пријевремени избори назвао је неозбиљним, поручивши да је спреман да прихвати изборе, али на свим нивоима. Додик је рекао да је могуће одржати изборе на нивоу БиХ, иако СДС тврди супротно. Уколико би дошло до избора, рекао је да је увјерен у своју и побједу СНСД-а на свим нивоима.

Лидери тзв. Савеза за промјене не говоре истину када кажу да је немогуће одржати изборе на нивоу БиХ. За одржавање пријевремених избора на свим нивоима, потребно је да сви посланици поднесу оставку, као и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, каже предсједник Републике Срспке Милорад Додик.

- У том случају избори су неминовност. Ја сам спреман да поднесем оставку и да идемо на изборе. Увјерен сам у своју побједу и побједу СНСД-а на свим нивоима. Питање је да ли би послије нових избора Бакир Изетбеговић могао формирати власт на нивоу БиХ, без СНСД-а - рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да би могао поново да буде кандидат, јер мандатни период траје до 2018. године. На питање, коме су потребнији избори Српској или БиХ-рекао је да је очигледно да је Српска стабилнији дио БиХ.

- Република Српска има стабилност, стабилну већину у Народној скупштини Републике Српске, Влада ради свој посао, све институције функционишу. У Федерацији и на нивоу заједничких институција БиХ није тако. Српска је стабилнији дио БиХ, што више нико не може ни да оспори - нагласио је предсједник Републике Српске.

Говорећи о што скоријем одржавању референдума о раду Тужилаштва и Суда БиХ Додик је рекао да постоји могућност опструкција код формирања бирачких одбора у општинама гдје су на власти СДС, ПДП и НДП што би онемогућило одржавање референдума. Коментаришући приједлог СНСД-а за одржавање референдума 2018., који је најавио на страначком сабору, Додик је рекао да су шансе за тај референдум веће уколико се Српској не врате уставне надлежности, дефинисане Дејтонским споразумом. Додик истиче да ће вријеме показати шта је СДС-у, ПДП-у и другим чланицама тзв. Савеза за промјене важније - да се развија БиХ или да се очува Република Српска.

- Вјерујем да Република Српска једног дана може постати самостална држава. БиХ, какву имамо, није мјесто гдје било који народ може да афирмише своје националне, економске и политичке капацитете. БиХ је тамница и за муслимане Бошњаке, и за Хрвате и за Србе. Због тога у њој и постоје вањски полицајци, судије Уставног суда БиХ, високи представник и остали званичници ОХР-а - рекао је Додик.

Народе у БиХ нико није ни питао желе ли да остану у БиХ или да из ње изађу, каже Додик. Упутио је позив да се направи реална БиХ, а она је дефинисана Дејтонском мировним споразумом. Коментаришући чињеницу да је коалиција окупљена око СДС-а формирала власт на нивоу БиХ, иако је СНСД добио више гласова , рекао је да се све своди на то да Бакир Изетбеговић и Бањалуци изабере послушне Србе.