latinica  ћирилица
03/02/2016 |  14:46 ⇒ 14:46 | Аутор: СРНА

ФЗО- Свјетска банка: Недовољна издвајања за здравство

Представници Фонда здравственог осигурања /ФЗО/ Републике Српске одржали су данас у Бањалуци састанак са стручњацима за здравство Свјетске банке на којем је констатовано да је издвајање за здравство у Српској недовољно за финансирање свих потреба и трошкова здравствене заштите.
Бањалука - ФЗО - Свјетска банка - Фото: СРНА
Бањалука - ФЗО - Свјетска банкаФото: СРНА

 Представници Свјетске банке информисани су да су просјечни приходи по осигуранику у Републици Српској мањи од просјечног трошка, те да просјечни приход покрива само око 80 одсто трошкова здравствене заштите.

У Фонду здравственог осигурања Срни је речено да је на састанку указано и на проблем неповољне структуре осигураника и да се готово комплетан здравствени систем финансира из доприноса само 35 одсто осигураника.

"Готово 90 одсто пореских прихода Фонда је од доприноса за запослене, а они чине само око 35 одсто осигураника Фонда. Приходи од пензионера учествују у пореским приходима са мање од један одсто, а они чине 36 одсто осигураника", истакли су представници Фонда.

Према њиховим наводима, на приходе Фонда негативно је утицало и смањење стопа доприноса протеклих година, који нису надомјештени из других извора финансирања.