latinica  ћирилица
04/02/2016 |  16:28 ⇒ 16:43 | Аутор: СРНА

Бразил: Потврђено преношење вируса зика трансфузијом крви

Бразилске здравствене власти потврдиле су данас случај преношења вируса зика путем трансфузије крви од даваоца који је био заражен овим вирусом.

Министарство здравља у граду Кампинас у близини Сао Паула, саопштило је да се пацијент који је претходно рањен из ватреног оружја, инфицирао вирусом зика након неколико трансфузија крви у априлу 2015. године.

Званичници су рекли да су утврдили да је код једног од људи чија је донирана крв коришћена за трансфузију, дијагностифиикован вирус зика.

Банка крви на Универзитету Кампинас саопштила је да су код друге особе која је у мају "донирала" крв откривени симптоми, те је позитивна на вирус зика, иако прималац заражене крви још није развио симптоме вируса.

Министарство здравља Бразила објавило је да је први пацијент умро од задобијених рана, а не од инфекције изазване зика вирусом.

Министарство је дало инструкције банкама крви којима се налаже да људи инфицирани вирусом зика или денга неће моћи да донирају крв током 30 дана након њиховог пуног опоравка од активне фазе зика инфекције.

Пренос вируса зика путем трансфузије крви даје нову димензију избијању вируса.

Вирус се обично преноси уједом комарца.

Здравствени званичници у Тексасу објавили су у уторак, 2. фебруара да се једна особа у Даласу инфицирала вирусом након сексуалног односа са другом особом која је претходно боравила у Венецуели.