latinica  ћирилица
05/02/2016 |  17:06 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Помозимо браћи Вујиновић из Приједора (ВИДЕО)

Браћа Вујиновић из Приједора, двадесеттрогодишњи Александар и деветнаестогодишњи Данијел, већ десетак година болују од дистрофије мишића.
Александар и Данијел Вујиновић болују од мишићне дистрофије - Фото: РТРС
Александар и Данијел Вујиновић болују од мишићне дистрофијеФото: РТРС

Обољење је изазвало тешке здравствене комликације, обојица су везани за постељу и кућу, а Александар дише уз помоћ респиратора. Њихови родитељи и ноћу и дању брину о њима и не могу да измире све трошкове лијечења и живота. До краја фебруара отворен је и хуманитарни телефонски број 1412 за помоћ браћи Вујиновић из Приједора.

Судбина је хтјела да браћа Вујиновић, данас двадесеттрогодишњи Александар и деветнаестогодишњи Данијел, оболе од тешке болести, дистрофије мишића. До своје дванаесте године обојица су ходали, али тада је болест узела маха. Прво су били "осуђени" на инвалидска колица, а данас за постељу. Александар је у тежем стању, не може самостално дисати, већ једино уз помоћ респиратора. Родитељи Миладинка и Давор 24 часа морају бринути о синовима и због тога не могу да се запосле.

- Александар је потпуно завистан од респиратора 24 сата дневно, он дише уз подршку машине на коју је спојен. Зашто нас двоје морамо стално бити уз њега због евентуалних компликација које настају кад се нешто зачепи и слично. То су опасне ситуације гдје ми морамо бити ту уз њега и брзо реаговати - каже Александров и Данијелов отац.

Једино примање ове породице је 330 марака за туђу његу и помоћ, а само за санитетски материјал мјесечно потроше 300 марака. Због тешке ситуације, ова породица је у великикм дуговима. Потребно им је око 77.000 марака за набавку и сервисирање уређаја који Александра и Данијела одржавају у животу, али и за лијекове и неизмирене рачуне.

- Помоћ нам је потребна за свакодневне мјесечне трошкове за неки наредни период - ради се о дуговима, ради се о потреби да ћемо у скорије вријеме морати да обновимо апарате без којих Александар не може живјети. Све је укључено у ту цифру - истиче Давор.

Због тешке финансијске ситуације у овој проодици, покренута је и хуманитарна акција, у којој су велики допринос пружиле Александрове школске другарице. Данима лијепе плакате којима позивају грађане да учествују у акцији. Активиран је и хуманитарни телефонски број 1412.

- Лијепиле смо плакате по читавом граду, гдје год нам је пало на памет да можемо да залијепимо, питале смо људе у угоститељским објектима, на различитим мјестима да видимо гдје би могли залијепити те плакате. Он је наш школски друг и видјели смо да би то могло допринијети томе да људи више зову. Позивам све људе да позову број 1412 и издвоје једну марку за помоћ браћи Вујиновић - каже Александрова другарица Јелена Ољача.

Потребна сума била би довољна да Миладинка и Давор наредне три године не брину о најосновнијим потребама својих синова. Велико интересовање грађана који су окренули хуманитарни број 1412 показало је Вуиновићима да нису сами. Отворени су и рачуни за уплату финансијске помоћи у банкама.

5621008007065265 НЛБ банка (уплате у КМ)
IBAN BA 391545 0399 8816 6640 Интеса Сан Паоло банка (девизни рачун)
SWIFT UPBKBA22