latinica  ћирилица
06/02/2016 |  12:34 | Аутор: Агенције

Амерички научници открили узрок шизофреније?

Амерички научници дошли су до нових открића која мијењају схватања о настанку ове болести.
Мозак (Фото: Thinkstock) -
Мозак (Фото: Thinkstock)

У истраживању које је објављено у часопису “Nature“, шизофренија се повезује са природним процесом, познатим као “синаптички прунинг“, у оквиру којег се у периоду адолесценције елиминишу одређене везе у мозгу између можданих ћелија.

Особе са претјерано активном варијаблом гена Ц4 изгубиће знатно више синапси током овог периода и имати око 25 одсто више шансе да касније током живота оболе од шизофреније, преноси “Тајмс“.

“Овај рад нам даје упориште, нешто на чему можемо да радимо, и нешто што смо тражили дуго, дуго времена“, изјавио је један од професора генетике.

“Први пут у историји поријекло шизофреније није потпуно црна кутија“, изјавио је директор Броад института у оквиру Технолошког института у Масачусетсу.

То значи да ће љекари убудуће моћи да се оријентишу и на лијечење узрока шизофреније, а не само на симптоме болести.

Ова студија такође би могла да одговори на питање зашто се шизофренија испољава најчешће у периоду касне адолесценције и зашто је код обољелих присутан мањи број синапси у мозгу.

Упркос томе што су научници и даље далеко од ефикасног третмана, један стручњак за ментално здравље изјавио је за Гардијан да ново истраживање представља “прекретну тачку у борби против ове менталне болести“.