latinica  ћирилица
06/02/2016 |  21:58 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: Помоћи Западном Балкану с избjеглицама

Важно је задржати европски приступ земљама Западног Балкана које су дио избјегличког коридора и помоћи им у излажењу на крај са тим тешким проблемом, поручио је министар спољних послова Холандије Берт Кундерс, додавши да су сви европски шефови дипломатија то данас једногласно истакли.
Македонија - мигранти - Фото: РТС
Македонија - мигрантиФото: РТС

"Важно је да не предузимамо само једностране мјере, већ да задржимо заједничку европску перспективу", рекао је Кундерс, чија земља предсједава ЕУ, послије неформалног састанка министара спољних послова Уније и земаља кандидата о мигрантској кризи у Амстердаму.

Министри ЕУ су данас разматрали и могућност слања веће помоћи Македонији како би се боље заштитиле европске границе, умјесто да се ослањању на Грчку, преноси АП.

"Ако Грчка није спремна или способна да заштити Шенген зону и не прихвата помоћ од ЕУ, онда нам је потребна друга одбрамбена линија, а то су очигледно Македонија и Бугарска", рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Његов македонски колега Никола Попоски је изјавио да није важно како ће се та помоћ технички звати.

"Најважније је да имамо људе и опрему да можемо да контролишемо границу и спроводимо регистровање тамо гдје би људи требало легално да прелазе границу", рекао је он, додавши да је Македонија већ упослила у те сврхе своју војску.

На састанку у Амстердаму је учествовао и шеф дипломатије Аустрије Себастијан Курц, који је оцијенио да Атина и даље потцјењује размјере избјегличке кризе.

Комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан изјавио је уочи састанка, да је неопходно пронаћи заједничко европско рјешење за избјегличку кризу како би се избјегло да земље Западног Балкана постану "паркинг за избјеглице".

Он је указао да је потребно пронаћи европско рјешење и упозорио да појединачне одлуке земаља могу да имају домино ефекат.

"Шенген је симбол Европе и не смијемо да дозволимо да он пропадне", нагласио је Хан.