latinica  ћирилица
07/02/2016 |  08:04 ⇒ 08/02/2016 | 09:02 | Аутор: ТАНЈУГ

С. Кореја лансирала ракету, оштре реакције из свијета (ВИДЕО)

Сјеверна Кореја данас је успјешно лансирала ракету дугог домета са сателитом, што су суседи те земље и САД оштро критиковали као покушај тестирања балистичких ракета, а Савјет безбједности Уједињених нација је сазвао хитан састанак тим поводом.

Америчка Стратешка команда је саопштила да је детектовала да је пројектил ушао у свемир, док је војска јужне Кореје навела да је ракета у орбиту поставила одређени предмет, чиме су негирани првобитни медијски наводи да лансирање сјевернокорејског сателита није успио, пренио је Ројтерс.

Званични Пјонгјанг је саопштио да је лансирање сателита Квангмјонгсонг-4, названог по покојном лидеру Ким Џонг-илу, било "потпуно успјешно" и да сателит прелази путању око Земље на сваких 94 минута.

Лансирање сателита је наложио садашњи сјевернокорејски лидер Ким Џонг-ун, за којег се вјерује да је стар 33 године.
Државна телевизија Сјеверне Кореје је објавила снимак на којима се виде фотографије бијеле ракете како полијеће у свемир, као и Ким окружен војним званичницима у командном центру, док је у току славље.

Сјеверна Кореја је 2012. већ лансирала једну ракету дугог домета, која је у орбиту однијела комуникациони сателит, али никад није детектован никакав сигнал са тог сателита.

Сјеверна Кореја је првобитно обавијестила међународне агенције да планира да лансира ракету са сателитом између 8. и 25. фебруара, али је јуче ненадано помјерила унапријед тај рок на 7. до 14. фебруара.

Савјет безбједности УН-а је, на захтев САД, Јапана и Јужне Кореје, за данас заказао ванредну седницу поводом лансирања сјевернокорејске ракете, најавиле су дипломате.

Амерички државни секретар Џон Кери је изјавио да ће САД сарађивати са СБ УН на увођењу "значајних мјера" како би Пјонгјанг био позван на одговорност због лансирања ракете, што је назвао флагрантним кршењем резолуција УН о сјевернокорејском коришћењу балистичке технологије.

Он је такође потврдио одлучну посвећеност одбрани америчких савезника Јапана и Јужне Кореје и лансирање назвао покушајем дестабилизације и неприхватљивим изазовом по мир и безбједност.

Предсједница Јужне Кореје Парк Геун-хје је лансирање назвала неопростивим чином провокације, а шеф дипломатије те земље Јун Бјунг-се је изјавио да ће Сеул у сарадњи са САД, Јапаном и Аустралијом радити на пооштрењу санкција против Сјеверне Кореје.

Јапански премијер Шинзо Абе је истакао да је лансирање "потпуно неприхватљиво", посебно пошто је Сјеверна Кореја прошлог мјесеца тестирала хидрогенску бомбу. Званични Токио је саопштио да је био спреман да обори ракету уколико она буде представљала пријетњу, али није преузео такву акцију.

Генерални секретар УН-а Бан Кимун је оштро осудио лансирање ракете и позвао Сјеверну Кореју да "обустави своје провокативне активности".

Кина је изразила жаљење због лансирања и позвала све стране да поступају обазриво и да се суздрже од било каквих потеза који би могли додатно да интензивирају тензије на Корејском полуострву.

Кина је главни савезник Северне Кореје, иако се не слаже са нуклеарним програмом који спроводи Пјонгјанг, подсјетио је Ројтерс.

"Кина изражава жаљење што је Сјеверна Кореја, упркос оштром противљењу међународне заједнице, инсистирала на употреби балистичке технологије да би извршила лансирање", истакао је портпарол кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг.

ЕУ је данас критиковала лансирање далекометне ракете Сјеверне Кореје, оцјењујући тај поступак као "ново и озбиљно кршење" обавеза и од Пјонгјанга затражила да се укључи у дијалог са међународном заједницом.

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини рекла је да је "употреба технологије балистичких пројектила" услиједила послије "веома озбиљне и нелегалне нуклеарне пробе" извршене 6. јануара."Ови поступци представљају директну пријетњу међународном миру и безбједности у региону и шире, а додатно погоршавају тензије на Корејском полуострву на штету свих", истиче се у саопштењу Могеринијеве.

Сјеверна Кореја је саопштила да је 6. јануара извршила свој четврти нуклеарни тест и да се тог пута радило о хидрогенској бомби, иако САД и друге свјетске силе изражавају сумњу у то.