latinica  ћирилица
07/02/2016 |  09:16 ⇒ 11:37 | Аутор: Агенције

Словенија: Тешкоће с верификацијом захтјева из БиХ за поврат старе девизне штедње

Словенија је обавијестила Савјет Европе да има тешкоће с верификацијом података власника старе девизне штедње Љубљанске банке у Сарајеву за спровођење закона којим је њима и штедишама у Хрватској признала право поврата девизне штедње, објавила је Словенска телевизија.
Љубљанска банка - девизне штедише - Фото: РТРС
Љубљанска банка - девизне штедишеФото: РТРС

Савјет Европе задужено је за праћење спровођења тог закона који је донесен лани у складу с пресудом Европског суда за људска права у Страсбоургу, према чијој пресуди штедише Љубљанске банке треба третирати једнако без обзира јесу ли штедјели у подружницама банке у Словенији, којима је Љубљана исплатила штедњу, или изван ње у вријеме пред распад некадашње Југославије.

Према информацији Словенске телевизије, Словенија тврди да јој је документација о старој девизној штедњи Љубљанске банке у Сарајеву недоступна јер је банку 1993. национализирала Влада БиХ.

Поступак предаје захтјева за поврат девизне штедње започео је почетком новембра прошле године, а како се сазнаје, у прва два мјесеца пристигло је скоро 20.000 захтјева.

Захтјеви за поврат штедње могу се подносити до краја 2017. године, а Словенија је обећала да ће прве исплате онима за које се докаже да је евиденција тачна почети исплаћивати у другом кварталу ове године.

Словенија рачуна да ће цијели трошак поврата старе девизне штедње штедишама изван Словеније износити скоро 400 милиона евра, у што су укључени и трошкови везани за верификацију захтјева.

Средства су осигурана у буџету за идуће двије године.

Према подацима Љубљанске банке, неисплаћена главница с наслова старе девизне штедње у Хрватској и БиХ износи 258 милиона еура. За разлику од дубиоза везаних за документацију штедиша из БиХ и њихових правних насљедника, документација бивше Љубљанске банке Загреб је “чиста“, па се рачуна да с верификацијом захтјева њених штедиша неће бити проблема.