latinica  ћирилица
07/02/2016 |  10:29 ⇒ 15:14 | Аутор: СРНА

Очувати Јањске отоке као јединствен природни феномен

Израдом зонинг плана подручја посебне намјене Јањске отоке, на подручју Шипова, штититиће се и нагласити природне и туристичке вриједности, те на одговарајући начин користити водопривредни и хидроенергетски потенцијал овог карактеристичног и вриједног простора Српске, рекла је министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.
Јањски Отоци - Фото: РТРС
Јањски ОтоциФото: РТРС

Голићева је навела да ће Народна скупштина Српске у уторак, 9. фебруара, на приједлог ресорног министарства, разматрати, по скраћеном поступку, Приједлог одлуке о изради зонинг плана подручја посебне намјене за Јањске отоке чији је циљ развој, уређење, коришћење и очување природних вриједности подручја и спречавање несклада између заштите природног и културно-историјског насљеђа и планираних привредних активности.

Она је истакла да ријека Јањ има формиран, живописан комплекс поточића, острва, слапова и бујног зеленила, што представља природни феномен изузетне естетске и амбијенталне вриједности који је тренутно изложен девастацији.

Према њеним ријечима, у студији "Валоризација културно-историјског и природног насљеђа општине Шипово", коју је израдио Републички завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, простор Јањске отоке дефинисан је као природни феномен који спада у категорију највреднијих, али у исто вријеме и најугроженијих подручја Српске.

Голићева је појаснила да је студија утврдила одређене зоне заштите, прописала мјере заштите и препознала потребу стварања адекватних услова за даљи развој туризма, уз коришћење природних ресурса на уравнотежен начин, а то је могуће остварити управо израдом одговарајућег планског документа.

"Ради очувања јединственог амбијента потребно је пажљиво планирање и уређење овог простора да би се спријечила колизија између привредних објеката и природне средине", напоменула је Голићева.

Она је навела да је стратешким документом просторног уређења Републике Српске, односно измјенама и допунама Просторног плана Српске до 2025. године, прописана обавеза његове разраде доношењем стратешко-развојних планских докумената, а израда планског документа за подручје Јањске отоке је међу приоритетима, јер оно посједује изузетне природне и карактеристике заштићеног природног насљеђа, богате шумске и водне ресурсе, као и предиспозицију за развој разних видова туризма.

Према њеним ријечима, израдом зонинг плана подручја посебне намјене Јањске отоке детаљније ће бити разрађена планска опредјељења из измјена и допуна Просторног плана Републике Српске до 2025. године и на најбољи начин штитити и нагласити природне и туристичке вриједности тог подручја.

Голићева је прецизирала да ће финансирање законом утврђених активности на припреми и изради плана обезбиједити подносилац иницијативе, односно општина Шипово, а носилац припреме плана је Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

"Носилац израде плана биће правно лице овлашћено за израду докумената просторног уређења, чији ће избор извршити подносилац иницијативе за доношење плана, односно општина Шипово, у складу са прописима о јавним набавкама", појаснила је Голићева.

Она је напоменула да се Приједлогом одлуке о изради зонинг плана подручја посебне намјене "Јањске отоке" одређују прецизне смјернице које носилац израде плана треба примјењивати и поштивати приликом израде овог зонинг плана.

"Смјерницама се, између осталог, одређује да приликом израде плана носилац израде треба бринути о јавном интересу и општим и посебним циљевима просторног развоја. Нарочито у функцији спровођења плана носилац израде треба посебно да идентификује институционални и кадровски оквир за праћење спровођења плана, територијалне и функционалне приоритете, обавезе лица која газдују обухваћеним подручјем и јединице локалне самоуправе, систем развојних политика - управљање земљиштима, другим ресурсима и изградњом, могућности синхронизације развоја и изградње", навела је Голићева.

Начелник општине Шипово упутио је 9. децембра Министарству допис којим је покренуо иницијативу за израду зонинг плана подручја посебне намјене Јањске отоке.