latinica  ћирилица
07/02/2016 |  10:32 | Аутор: СРНА

Црнадак: Неспорна подршка Вашингтона реформама

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је, по оконачњу посјете Вашингтону, да "САД шаљу врло јасну поруку - да подржавају реформе, а посебно опредјељења Савјета министара БиХ да се озбиљно боре против корупције".
Игор Црнадак - Фото: СРНА
Игор ЦрнадакФото: СРНА

 "Када је ријеч о апликацији БиХ за чланство у ЕУ, било је одређеног опреза у вашингтонским круговима, али америчка администарција је ово питање позитивно оцијенила. Речено је да ће се пажљиво пратити све што будемо чинили након подношења апликације", рекао је Црнадак за "Дневни аваз".

Он је најавио да ће се састати са комесаром за проширење ЕУ Јоханесом Ханом дан након предаје апликације за кандидатски статус, планиране за 15. фебруар. "Идеја је да врло отворено причамо како ће изгледати дани, седмице и мјесеци након предаје апликације, јер тада креће прави посао. У наредним седмицама циљ ми је да одржим што више састанака са европским министрима како би наша апликација била што боље прихваћена", каже Црнадак.

Црнадак је, осврћући се на посјету Вашингтону, гдје је присуствовао Молитвеном доручку, рекао да је добро што је БиХ била веома видљива, укључујући ентитетске премијере.

"Мислим да је ово једно добро искуство. Ту није било прилике да се директно разговара о БиХ, поруке су биле генералне, али све у свему ријеч је о позитивној ствари", навео је Црнадак.

Он је истакао да БиХ ужива апсолутну и неспорну подршку САД, и то почевши од америчког предсједника Барака Обаме па до остатка администрације.

"Драго ми је што се прецизно наглашава потреба да свако у складу са својим надлежностима преузме своје обавезе и да нико не треба да има бојазни да ће ток европских интеграција угрозити било који народ", рекао је Црнадак.