latinica  ћирилица
07/02/2016 |  11:26 ⇒ 11:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Нови роман Умберта Ека "Нулти број"

Умберто Еко, сјајни италијански писац, филозоф, есејиста, лингвиста један од најзначајнијих мислилаца нашег доба, редовни је професор семиотике,али његов немирни дух никада не мирује па, поред научних студија, пише новинске колумне и романе, а најновији му је "Нулти број".
Умберто Еко "Нулти број"  (Фото: vulkani.rs) -
Умберто Еко "Нулти број" (Фото: vulkani.rs)

Српска издавацка кућа "Вулкан" је за мање од годину дана послије оргиналног италијанског издања штампала "Нулти број", јер када је ријеч о Еку, његово име је довољна препорука за читаоце који су имали прилику да прочитају све што је до сада написао.

Иако пише новинске колумне па му је добро познат свијет медија, Еко се не устручава да га веома оштро крииткује у "Нултом броју" који је гротескна пародија новинарства и новинара увијек спремних да свој професионлани интегритет "продају за шаку долара".

У роману су изложени руглу сви слојеви италијанског друштва, прије свега политичари спремни да слажу, варају, краду, ако треба и отимају, крше законе које су сами изгласали а све ради личне користи и напредовања у каријери.

Писац се не либи да критикује црквене оце, полицију, увијек на услузи мафији или власницима сумњиво стеченог капитала, јер свако се може купити само је питање висина цијене.

Да би показао колико је штампа корумпирана, Еко је као тему одабрао покретање новог листа чији власник би га користио или да лансира лажи или да држи у шаху неке утицајне људе пријетећи им да ће објавити њихов наводно "прљави веш" или да би о некима прикупио компромитујући материјал који би чувао у досијеима као "Дамоклов мач".

Ако неко од наивних сарадника који припремају нулти број предложи неку тему, главни уредник мора прво да провјери са власником да ли му одређена тема може нашкодити или је погодна грађа за будуће уцјене.

Седмочлана редакција, међу њима и наратор, цинични, неуспјешни писац-губитник који показује само трагове хуманости када се заљуби у младу приправницу која је добила задатак да пише хороскоп, учи се да инсинуира да зна многе тајне и то неки тако добро раде да један од њих бива убијен, што коначно заплаши и власника који одлучује да дигне руке од овог пројекта.