latinica  ћирилица
07/02/2016 |  12:24 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Производња шампињона у тунелима "Љубије" премашила очекивања (ВИДЕО)

Завршене су три бербе шампињона, засађених у тунелима старог приједорског Рудника жељезне руде "Љубија" код Приједора. Производња је премашила је очекивања. До сада је произведено око девет тона шампињона који су пласирани на домаће тржиште, а у плану је проширење и на производњу буковаче.
Шампињони у тунелима рудника "Љубија" - Фото: РТРС
Шампињони у тунелима рудника "Љубија"Фото: РТРС

Производња шампињона покренута је у три, од укупно шест тунела љубијског рудника, иначе некадашњих такозваних "атомских склоништа“. Тунели су и прије рата служили за ову производњу, која је обновљена након двије деценије. На производњи шампињона тренутно су ангажована четири радника.

Само у једом циклусу може се произвести и до четири тоне шампињона. Улагања су била минимална, а погон би, како кажу у руднику, ускоро требало да буде самоодржив. Пројекат је подржала и приједорска Градска управа.

Жељезна руда није обновљив ресурс, па је улагање у споредне дјелатности, улагање у будућност пустих рудишта. Шампињони се пласирају на тржиште Републике Српске и Босне и Херцеговине, а у плану је и проширење на производњу буковаче.

"До сада смо произвели око девет тона шампињона. Још смо у фази уходавања и припремања особља и објеката. Ипак, ми се  спремамо да по другом аспекту стандардизације, коју смо већ почели, будемо један озбиљан произвођач шамшињона на овим просторима. Радимо студије да проширимо капацитет за узгој буковаче, која је веома занимљива за тржиште", рекао је Станко Вујковић, директор Рудника жељезне руде "Љубија".

Планирају проширење производње на свих шест љубијских тунела. У њима је могуће произвести око 150 тона шампињона годишње.

Рудник жељезне руде "Љубија" један је од добављача новог енергента, дрвене сјечке за потребе новог погона приједорске Топлане. У изради је студија о капацитетима централних љубијских рудишта за потребе жељезара у Зеници и Смедереву, а рудник тренутно запошљава 13 радника.