latinica  ћирилица
07/02/2016 |  12:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Смјена Лозанчића, само афера или уставна криза?

Смјена шефа хрватске тајне службе Драгана Лозанчића изазвала је буру реаговања хрватске јавности, а загребачки Јутарњи лист тврди да је журба предсједнице Колинде Грабар Китаровић таквом одлуком премијера Тихомира Орешковића довела пред свршен чин.

Неименовани извори овог загребачког дневника, наиме, тврде да Орешковић не само да је доведен у непријатну ситуацију, већ могло довести о уставне кризе. С друге стране из најутицајније владајуће ХДЗ поручују да је смјена Лозанчића готова ствар.

Хоће ли смјена Лозанчића прерасти у нову велику аферу, пита лист и подсјећа да је Орешковић у петак поподне рекао да ће статус директора СОА-е бити тема његовог сусрета са предсједницом Хрватске наредне седмице, те да је готово истовремено с Пантовчака стигло саопштење да је предсједница Китаровић одлучила - шеф тајне службе је смијењен.

"Премијер не само да је непријатно изненађен, него га је поступак предсједнице и наљутио", пише Јутарњи позивајући се на неименовани извор који је, како кажу, упућен у актуелна збивања.

Исти извор додаје да је Орешковић због тога и најавио да ће одлуку о томе хоће ли потписати смјену или не донијети тек наредне седмице. Додаје и да је добра политичка пракса да се такве одлуке, гдје је потребан и његов потпис, доносе и објављују заједнички.

"Овако је премијер Орешковић доведен у ситуацију да, ако одбије да потпише, отвара сукоб с предсједницом с једне стране, док с друге може доћи до уставне кризе", наводи лист цитирајући други неименовани извор.

Ако Орешковић, пак, потпише одлуку предсједнице, то ће, истиче се, бити још један адут онима који тврде да је он само фигура у новој хрватској влади.

"Стога би можда било боље да је претходно одржана сједница Савјета за националну сигурност, тамо се договоре и објаве заједничку одлуку", каже саговорник Јутарњег.

Лист тврди и да неки чланови најутицајније владајуће ХДЗ сматрају да се у петак догодила врло "неспретна ситуација" кад је ријеч о изјави премијера и одлуци предсједнице. Уз то, подсјећа се, брзој смјени на челу СОА-е успротивио се Мост, мања чланица владајуће коалиције.

Челник независне листе Мост Божо Петров, наиме, у јучерашњем интервјуу Хрватском радију је рекао да мисли "да се разрјешење директора СОА може догодити једино ако постоје два потписа - предсједнице и премијера.

Петров сматра да Лозанчић још није разријешен, те да је са њим разговарао како би сагледао укупну ситуацију и да у овом тренутку не може рећи да је примијетио било које ствари које би њега упутиле нна закључак да постоје разлози за смјену директора СОА.

"О свему томе би требало да одлучи премијер за кога вјерујем да има више информација и зато сматрам да ће он донијети најквалитетнију одлуку наредне седмице", рекао је Петров.

Лозанчићу се, иначе, замјера да хрватску предсједницу није обавијестио да контактира са прислушкиваном особом, али је о томе упознао тадашњег премијера Зорана Милановића.

Поједини хрватски медији су у петак објавили да је Грабар-Китаровић прије доношења одлуке о разрјешењу Лозанчића њему лично рекла да нема њено повјерење.