latinica  ћирилица
07/02/2016 |  16:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Капетан Драган тражи и адвоката из Србије

Београдски адвокат Драган Палибрк требало би да се укључи у одбрану Драгана Васиљковића, познатог као Капетан Драган, који жели да га пред хрватским судом брани и адвокат из Србије.
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me) -
Капетан Драган Васиљковић (Фото: cdm.me)

Палибрк је посјетио Васиљковића прошле седмице у притвору у Сплиту, гдје су разговорали о припреми одбране поводом оптужби за ратне злочине у Хрватској.

Наредних дана судско вијеће Жупанијског суда у Сплиту треба да донесе одлуку да ли адвокат из Србије може да буде бранилац Капетана Драгана. Уколико то буде одобрено, Палибрк ће се прикључити тиму одбране у којем су два хрватска адвоката Слађана Чанковић и Лука Шушка.

Палибрк је рекао да је Васиљковић одлучан да се брани и докаже да оптужбе против њега нису тачне.

"Причали смо три сата и утврдили темеље будуће сарадње и одбране. Капетан Драган је показао велики патриотизам и љубав према Србији и желио би да му Србија и њени највиши органи помогну у одбрани у границама својих могућности", рекао је Палибрк.

Он је напоменуо да оптужница против Васиљковића још није ступила на правну снагу.

"На сједници судског већа одлучиваће се о правоснажности оптужнице и очекујем да ћу бити тамо. Тек ако оптужница буде потвђена моћи ће да се закаже почетак суђења", рекао је Палибрк.

Он каже да је Васиљковић добро и да се није жалио на третман у притвору.

Жупанијско државно тужилаштво подигло је 8. јануара оптужницу против Капетана Драгана која га терети за ратни злочин против заробљеника и цивила.

Васиљковић је у притвору, пошто је суд у Сплиту одбио понуђену кауцију за одбрану са слободе од 650.000 евра.