latinica  ћирилица
07/02/2016 |  16:35 | Аутор: ТАНЈУГ

Свјетски медији: Лош почетак нове хрватске владе

Захтјев Центра Симон Визентал из Јерусалима и писма којим је Ефраим Зуроф тражио хитну смјену хрватског министра културе окуприао је пажњу свјетских медија.
Загреб: Хрватски сабор - Фото: Wikipedia
Загреб: Хрватски саборФото: Wikipedia

Медији констатују лош почетак нове хрватске владе. Ројтерс наводи да је покушао да контактира министра Хасанбеговића који, међутим, није био доступан, пренио је је Индекс.хр.

- Сама чињеница да Хасанбеговић објављује такво смеће, које рекламира на веб страници добро познате антисемитске организације Стормфронт, довољан је разлог да га се макне с позиције министра у влади земље која је дио Европске уније. Још је горе то што министар слијепо одбија да препозна геноцидну природу усташког режима, а презире храбре хрватске антифашисте који су се против њега борили  - истакао је Зуроф у писму, чије је дијелове пренио Ројтерс.

Зуроф сматра да је у питању апсолутна ревизија историје Другог свјетског рата и Холокауста без икаквог основа.

 -То је нечувено и апсолутно неприхватљиво - сматра он.

Ројтерс подсјећа да Хасанбеговић припада коалицији ХДЗ-Мост и да је неколико удружења до сада тражило његову смјену.

Хасанбеговићем се бавио и бечки лист Стандард који наводи да је "почетак владе настале коалицијом конзервативног ХДЗ и нове странке Мост обиљежен културним ратом".

Најспорнији је, пише лист, министар културе Златко Хасанбеговић, историчар који велича фашисте и усташе.

- Он жели да уведе закон о лустрацији, на основу којег би представници бившег југославенског режима били искључени из јавног живота. У најбољем случају, у хвратској влади посао су добили екстремисти како би скренули пажњу јавности с тешких мјера које Хрватска мора спровести како би ријешила проблем велике задужености - оцијенио је бечки лист.

За новог министра бечки дневник каже да је пријатељ шефа ХДЗ-а Томислава Карамарка, који му је "у најбољем случају средио ту позицију". Ипак, Стандард закључује да је то само једна од теза и да није сигурно како се заправо догодило да Хасанбеговић буде дио нове владе.

Берлински Тагесцајтунг истиче да је Хасанбеговић новој влади донио лош почетак и подсјећа да су се у Сабору његовом постављењу противили љевица и либерали. Лист константује да је Хасанбеговићево именовање само још повећало раскол између лијевог и десног дијела хрватског друштва. Такође, наводи да је у Хрватској у току прави културни рат који се води против Хасанбеговића.

Њемачка агенција ДПА пише да је нова влада кренула "с путовањем у идеолошку прошлост" и наводи Хасанбеговића као примјер за то.

- Нови министар културе изазвао је одбијање већине хрватске умјетничке сцене. Тај историчар је познат као тврдолинијаш у стварима попут љубави према домовини - пише ДПА, која цитира и управника ријечког ХНК Оливера Фрљића, који је упозорио на то да таква политика дестабилизује хрватско друштво.

Француски Монд је у тексту о влади Тихомира Орешковића написао да је Хасанбеговић један од двојице најоспораванијих министара. Претходно је, наиме, био смијењен министар за борачка питања Мијо Црноја, који је заговарао сачињавање регистра "издајника и агресора".

- Али, Томислав Карамарко, чврст заговорник насљеђа Фрање Туђмана, и прави вођа нове владе именован на мјесто замјеника премијера, у владу је поставио двојицу министара из редове своје странке који су највише оспоравани - пише Монд.

Након именовања Хасанбеговића, подсјећа Монд, дошло је до неколико протеста невладиних организација и удружења која воде бригу о људких правима, али је Орешковић стао у његову одбрану.