latinica  ћирилица
07/02/2016 |  17:02 ⇒ 17:54 | Аутор: СРНА

Преминуо књижевник Данило Николић

Српски књижевник Данило Николић преминуо је у 91. години, након кратке болести.
Данило Николић - Фото: Novosti.rs
Данило НиколићФото: Novosti.rs

Данило Николић, рођен у Сплиту 1926. године, дјетињство и младост провео је у Метохији. Основно и средње образовање стекао је у Пећи, а Правни Факултет завршио у Београду.

Радни вијек је провео на разним дужностима у Радио Београду, а у пензију је отишао са места уредника-драматурга у Драмском програму, пренијели су београдски медији.

Добитник је бројних књижевних награда за збирке прича и романе - Нолитове награде, награда "Бора Станковић", "Бранко Ћопић" и "Иво Андрић", НИН-ове награде критике, награде "Меша Селимовић", "Стеван Пешић", "Вељко Петровић" и Златни крст кнеза Лазара за животно дјело.

Заступљен је у скоро свим антологијама српске приче 20. вијека.

Два романа Данила Николића - "Краљица забаве" и "Јесења свила" - објављена су у колекцијама "Бисери свјетске књижевности" и "Романи 20. вијека", први у тиражу од 50.000, а други 100.000 примјерака.

Аутор је књига приповједака "Мале поруке", "Повратак у Метохију", "Списак грешака", "Списак заслуга", "Проветравање владара", "Улазак у свет" и "Једна упорна успомена", романа "Власници бивше среће", "Краљица забаве", "Фајронт у Гргетегу", "Фотокерамика господина Цебаловића", "Јесења свила", "Мелихат из Глог", "Коректор" и "Списак будућих покојника".

Аутор је књига мемоарске прозе "Велика празна река", "Прах за позлату" и "Црта за сабирање", те књига за дјецу "Пут за пријатеље", "Неко сат неко будилник", "Они су волели срне", "Дивљак у мрачној шуми" и "Најбољи деда на свету".