latinica  ћирилица
07/02/2016 |  17:12 ⇒ 17:55 | Аутор: Агенције

Почиње Кинеска нова година Мајмуна

Прослава Кинеске нове године почиње вечерас, а од сутра наступа Година Мајмуна.
Кинеска нова година мајмуна (фото: Thinkstock) -
Кинеска нова година мајмуна (фото: Thinkstock)

Лунарна нова година, или Прољећни фестивал, како се овај празник још зове у Кини, одувијек прате митови и различите традиције. Сама прослава траје чак 15 дана и у то вријеме, чланови породица се поново окупљају за празничним трпезама.

Док је западњачки зодијак подијељен на 12 мјесеци, кинески је подјељен на 12 година. Свака година се повезује с одређеном животињом: пацов, во, тигар, зец, змај, змија, коњ, овца, мајмун, петао, пас и свиња.

Према вјеровању, људи су под утицајем карактера животиње која је владала у години њиховог рођења. Безбројне легенде постоје о томе како је успостављен такав редослијед година.

Ова година је година Мајмуна, девете животиње у циклусу. Према кинеском вјеровању, људи рођени у години Мајмуна су интелигентни, мудри и друштвени, али често и непослушни. Лако овладају многим вјештинама, али су помало арогантни и темпераментни, што их некад спречава да напредују.

Око кинеске Нове године долази до највећих миграција људи на свијету, због тога што Кинези вјерују да породица треба на окупу да дочека празнике. Због тога се очекује да ће између 21. јануара и 3. марта бити око 2,9 милијарди путовања.

Традиционална храна за дочек Нове године су пиринчани колачићи, мандарине, риба, тјестенине и ваљушци. Родитељи својој дјеци која још нису ступила у брак поклањају црвене коверте са новцем. Домови се ките лампињонима и папирним украсима, а у неким заједницама се организује и плес змаја, параде и ватромети.

Прослава се окончава Фестивалом лампињона 15. дана. Неки вјерују да је то дан на који је рођен Тјангуан, таоистички бог добре среће.