latinica  ћирилица
07/02/2016 |  18:28 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Реаговања: Предине оцјене неутемељене и бесмислене (ВИДЕО)

Извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда оптужио је предсједника Републике Српске Милорада Додика да је непријатељ европских интеграција БиХ.
Реаговања: Предине оцјене неутемељене - Фото: РТРС
Реаговања: Предине оцјене неутемељенеФото: РТРС

У разговору за портал Еу-инсајд под насловом "Европа против Русије у БиХ", Дан Преда наводи и да је Додик инструмент Русије, да су најављени референдуми инструменти за блокаду европске перспективе БиХ, а није штедио ни критике на однос Србије према Српској.

У првим реаговањима на изнесене квалификације, предсједница Владе РС Жељка Цвијановић истиче да пријетња европском путу БиХ није ни Република Српска, ни њен предсједник Милорад Додик, већ управо површност разноразних тумача стања у БиХ какав је и Кристијан Дан Преда. 

Предина изјава да је Милорад Додик инструмент руске политике или његова порука како се Европа тобоже бори против Русије у БиХ је тотална бесмислица и израз немоћи да се сагледају стварни разлози који БиХ држе у мраку, истиче премијерка Српске.

"Мислим да би било боље да Преда извади главу из пијеска и покуша да разумије шта се дешава на Балкану, умјесто што кривце за несупјех БиХ тражи у Републици Српској, њеним званичницима или у утицају Русије", наводи премијерка.

Бесмислена је и Предина оцјена односа премијера Србије Александра Вучића према Српској, чиме он само показује свој политичко-аналитички аматеризам и дијели лекције тамо гдје не треба, каже Цвијановићева, и додаје, да је Европљанима за њихове промашаје или одсуство адекватне акције увијек био крив неко други.

"Да је ЕУ овај простор адекватно третирала, онда бисмо говорили о доминанатном европском, а не руском или турском утицају. Да су енергију трошили на оспособљавање свих нивоа власти у БиХ за провођење европских реформи, умјесто што су европски пут БиХ користили и злоупотребљавали за ремоделирање БиХ, ломљење и мрцварење њене дејтонске структуре и оптуживање Републике Српске за шта год им падне на памет, данас бисмо и ми и они имали чиме да се похвалимо", наводи Цвијановићева.(

То што је БиХ таква каква јесте, компликована и неуређена, то није проблем Милорада Додика него, прије свега, међународне заједнице чији је БиХ неуспјели пројекат, реаговала је и посланик СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Милица Марковић. Истиче да се очигледно и Дан Преда сврстао међу оне којима смета заштитничка улога предсједника Српске.

Навела је да предсједник Српске приморан да штити и Републику и народ од таквих страних и домаћих коментатора, односно политичких актера, и додала, да је јасно да ти актери таквим изјавама не поштују ни Републику Српску, ни изборну вољу српског народа у Републици Српској и БиХ.

- Шта год да они мислили и рекли, Република Српска ће наставити добре односе и са Србијом и Русијом - истакла је Марковићева.

Умјесто што се бави најаљеним референдумима у Републици Српској и описује их као пријетњу европском путу БиХ, боље би било да нам Преда објасни како ће се британски референдум и све друго што се дешава данас у Европи одразити на европски пут БиХ и других земаља Балкана. А било би добро и да нам каже да ли ће ЕУ коначно наћи рјешење за мигрантску кризу или ће Шенген доживјети колапс, а ограде и зидови постати нови начин европског живота – јасна је порука из Републике Српске за извјестиоца Европског парламента Дан Преду.