latinica  ћирилица
07/02/2016 |  20:05 ⇒ 21:11 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Преда дијели лекције тамо гдје не треба

Пријетња европском путу БиХ није ни Република Српска, ни њен предсједник Милорад Додик, већ управо површност разноразних тумача стања у БиХ, какав је и Кристијан Дан Преда, наведено је у саопштењу премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: СРНА
Жељка ЦвијановићФото: СРНА

"Мислим да би било боље да Преда извади главу из пијеска и покуша да разумије шта се дешава на Балкану умјесто што кривце за несупјех БиХ тражи у Републици Српској, њеним званичницима или у утицају Русије.

Предина изјава да је Милорад Додик инструмент руске политике или његова порука како се Европа тобоже бори против Русије у БиХ, је тотална бесмислица и израз немоћи да се сагледају стварни разлози који БиХ држе у мраку. Једнако је бесмислена и Предина оцјена односа премијера Србије Александра Вучића према Републици Српској, чиме Дан Преда само показује свој политичко-аналитички аматеризам, и дијели лекције тамо гдје не треба.

Увијек је Европљанима за њихове промашаје или за њихово одсуство адекватне акције био крив неко други, тако да је Предина изјава мање-више дио стандардног обрасца и вокабулара", наводи се у саопштењу.

"Да је ЕУ овај простор адекватно третирала, онда бисмо говорили о доминанатном европском, а не руском или турском утицају. Да су енергију трошили на оспособљавање свих нивоа власти у БиХ за провођење европских реформи, умјесто што су европски пут БиХ користили и злоупотребљавали за ремоделирање БиХ, ломљење и мрцварење њене дејтонске структуре и оптуживање Републике Српске за шта год им падне на памет, данас бисмо и ми и они имали чиме да се похвалимо.

Умјесто што се бави најављеним референдумима у Републици Српској и описује их као пријетњу европском путу БиХ, боље би било да нам Преда објасни како ће се британски референдум о изласку те земље из ЕУ и све друго што се данас дешава у Европи одразити на европски пут и БиХ и других земаља Балкана. Било би добро и да нам каже да ли ће ЕУ коначно наћи рјешење за мигрантску кризу или ће шенгенски систем доживјети потпуни колапс, па ће зидови и ограде постати нови начин европског живота. Вољели бисмо и да нам Преда објасни да ли је европски алтруизам сахрањен изјавама појединих држава чланица да ће примати само хришћанске, а не и исламске избјеглице и да ли је својом неспособношћу да одбрани своју спољну границу ЕУ увезла бројне безбједносно опасне појединце и групе због којих ћемо крварити сви на европском континенту", наведено је у саопштењу премијерке Републике Српске Жељке Цвијановић.