latinica  ћирилица
08/02/2016 |  09:54 ⇒ 12:58 | Аутор: СРНА

Пресуда Шешељу очекује се до 31. марта

Предсједник Националног савјета Србије за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић изјавио је да се пресуда лидеру радикала Војиславу Шешељу може очекивати до 31. марта.
Војислав Шешељ - Фото: ТАНЈУГ
Војислав ШешељФото: ТАНЈУГ

Он је напоменуо да Хаг још није обавијестио Србију о датуму изрицања пресуде Шешељу и навео да ће се Србија о захтјеву Хашког трибунала да Шешељ присуствује изрицању пресуде одредити када стигне такав захтјев.

Љајић је за Телевизију "Пинк" рекао да ће Србија поштовати своје међународне обавезе и свој закон, али да, с друге стране, мора да води рачуна о укупној стабилности у земљи и у друштву.

На питање да ли ће Србија ухапсити Шешеља ако буде морала, Љајић је рекао да у овом моменту на то питање не може да одговори ни са да, ни са не.

"Ми треба да размотримо све преостале могућности за које постоји шанса да се реализују, не кажем да су те могућности реалне. Имамо неколико захтева Шешељеве одбране, наш правни заступник има неке идеје тим поводом, када се све то исцрпи можемо да кажемо шта ће Србија предузети по том предлогу", рекао је Љајић.

Коментаришући случај радикала које Хашки трибунал оптужује за непоштовање суда, Љајић је рекао да је Србија предложила Трибуналу да им се за те оптужбе суди у Србији, али да још није стигао одговор.

"Чекамо одговор Трибунала. Наш предлог је био строго поверљив, а онда су га они објавили. То је апсолутно њихова грешка. Ово је непоштовање суда, ради се о поднеску под ознаком строге поверљивости", рекао је Љајић.

Хашки трибунал нема ниједан разлог да сада тражи Војислава Шешеља и, у сваком случају, треба да сачека да се заврше избори у Србији, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин. Он је оцијенио да је Хашки трибунал без икаквог разлога и без доброг правног утемељења чекао 12 година да донесе пресуду Војиславу Шешељу.

"Онда их молим најлепше да сачекају још 12 месеци. Они су господина Шешеља овде пустили да дође из здравствених разлога и нека га оставе да се бави политиком, да учествује на изборима, нека га оставе да живи свој живот, немају ниједан разлог нити оправдање да раде ово што раде, не само уочи избора", рекао је Вулин новинарима.