latinica  ћирилица
08/02/2016 |  10:51 ⇒ 11:09 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Највећа сметња европском путу БиХ је тероризам

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је да је изненађен оцјеном европског извјестиоца за БиХ Кристијана Дан Преде да "предсједник Републике Српске Милорад Додик угрожава европски пут БиХ", указавши да је тероризам највећи проблем БиХ на том путу.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Имао сам прилику да разговарам са европским извјестиоцем за БиХ и предочим му обимну документацију у вези са проблемом тероризма у БиХ. Сигуран сам да је схватио да је главни проблем европског пута БиХ оно што се дешава у сфери односа Сарајева према тероризму, тачније искривљеног дефинисања властитог идентитета који најбројнији етницитет у БиХ, бошњачки народ, доводи у непомирљиву противрјечност, рекао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, третирати "исламистички тероризам" као нешто што је манифестација вјере и једног од многих исламских приступа, те бирати пут "тоталног ислама", а тражити за себе и БиХ мјесто у породици европских народа, изазива велике безбједносне импликације и највеће проблеме.

Галијашевић је рекао да је вјеровао да су информације и документација коју је предочио Дан Преди разјасниле питање на који начин је изграђена највећа терористичка мрежа у Европи и какве је ратне злочине та мрежа починила у маниру онога што западне земље препознају као ритуална клања која изводи "Исламска држава".