latinica  ћирилица
08/02/2016 |  12:14 ⇒ 12:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Цвртила: Орешковић нема избора, у супротном Хрватска у политичкој кризи

Одлука предсједнице Колинде Грабар Китаровић да смијени шефа хрватске тајне службе Драгана Лозанчића указује да нема координације између предсједнице и премијера, који сада и нема баш пуно избора и ако не потврди ту одлуку Хрватска ће имати кризу, поручио је данас стручњак за безбједност Влатко Цвртила.
Влатко Цвртила - Фото: Screenshot
Влатко ЦвртилаФото: Screenshot

Цвртила је гостујући на телевизији РТЛ рекао да су такву одлуку предсједница и премијер по закону морали да донесу заједнички и да заједнички то саопште јавности.

''Дакле, договор је требало да постоји и тај договор увек указује да постоји координација између двије гране извршне власти. То се није сада догодило и сада премијер Орешковић нема баш пуно избора'', казао је Цвртила за РТЛ Данас.

Сматра да Орешковићу није остало ништа више већ само да потврди оно што је предсједница рекла.

"Ако он на неки начин оспори њену одлуку, онда би имали кризу, а нисам сигуран да нам таква криза сада треба'', додао је Цвртила.

Упитан је ли предсједница имала добре разлоге за смјену Цвртила каже да то нису довољно добри аргументи.

''Оно што смо видјели у јавности, можемо рећи да нису довољни аргументи, односно да су поприлично нејасни и нелогични. Према томе, треба вјеровати да предсједница има аргументе и да њима може увјерити премијера. Али исто тако би било јако добро да хрватска јавност сазна нешто од тих разлога јер ова уопштена формулација да је 'прекршио закон' је врло опасна јер човјек на тако важном мјесту не би смио да крши закон". истакао је.

А ако га је кршио, како је рекао овај стручњак за безбједност, он би онда морао одговарати за то, не само смјеном, него и на други начин.