latinica  ћирилица
08/02/2016 |  12:47 | Аутор: ТАНЈУГ

Регионални портал за запошљавање у ЕУ

У циљу лакшег проналажења посла у земљама Европске уније, посебно Њемачкој, покренут је регионални портал-огласник www.euposao.de на којем су објављени преведени конкурси на наш језик.

Директор фирме ЕУ посао из Бањалуке Андреј Росић, који је нови портал представио данас у Београду, објаснио је да је новина овог сајта што су сви конкурси преведени на наш језик, те је први портал за тражење посла прилагођен нашим људима.

На објављене огласе могу конкурисати држављани Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Росић је указао да сам у Њемачкој у току ове године постоји потреба за скоро 20.000 ранидика у области које су дефицитарне, а та радна мјеста могу попунити грађани из земаља западног Балкана.

Он је указао да су на листи дефицитарних радних мјеста профили из грађевинарства, медицине, туризма и угоститељства, али и информатике.

Преко портала могуће је пријавити се на конкурс потпуно бесплатно и уз добијање савјета, а попуњавање пријава и СВ-а у складу са европским стандардима.

Циљ портала, како је објаснио Росић, није да се подстакне одлив мозгова, већ да се олакша људима који би посао свакако тражили, због недостатка радних мјеста у својим срединама, посао у Њемачкој, како би легално дошли до радног мјеста, а не као што је често случај то чинили мимо закона.

Наредног мјесеца, како је најавио, биће издат и штампани огласник са око 200 огласа, који ће излазити мјесечно.