latinica  ћирилица
08/02/2016 |  13:01 | Аутор: СРНА

Ђокић: У току реализација пројеката вриједних више од 3,2 милијарде КМ

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је да се тренутно у Српској у области енергетике реализују пројекти вриједни више од 3,2 милијарде КМ.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је навео да се уз планирани пројекат Термоелектране "Гацко два", за који су већ обављени одређени разговори, може говорити о инвестицијама у вриједности већој од четири милијарде КМ.

Осим ТЕ "Гацко два", чија ће инсталисана снага износити око 350 мегавата, Ђокић је додао да су значајни и пројекти ТЕ "Станари" /300 мегавата/ вриједан 960 милиона КМ и ТЕ "Угљевик три" /два блока по 300 или један блок од 450 мегавата/ вриједности 1,1 милијарде КМ.

- С обзиром на то да изградња енергетских објеката траје у просјеку од три до пет година, до сада је изграђена ТЕ `Станари` и пуштена је у тестну фазу у којој се синхронизује са преносном мрежом, истакао је Ђокић.

Када је ријеч о хидроелектранама, ресорни министар је навео ХЕ "Дабар" из система "Горњи Хоризонти" /160 мегавата/, чија је вриједност 351,5 милиона КМ, те ХЕ "Мрсово" на ријеци Лим /37,3 мегавата/ вриједности 188 милиона КМ.

- Затим, хидроелектране на ријеци Неретви које чине ХЕ `Улог` /35 мегавата/ и шест малих хидроелектрана укупне вриједности 181,6 милиона КМ, те три хидроелектране на ријеци Бистрици /35 мегавата/, чија је вриједност процијењена на 93 милиона КМ, рекао је Ђокић.

Према његовим ријечима, од око 120 малих хидроелектрана /МХЕ/ најзначајније су МХЕ на ријеци Прачи /16,4 мегавата/ чија је вриједност 60 милиона КМ и МХЕ "Бочац два" на ријеци Врбас /8,6 мегавата/ вриједности око 18 милиона КМ.

- Изграђено је 14 малих хидроелектрана чија је укупна инсталисана снага око 38 мегавата, док су грађевинске дозволе прибављене за још толико малих хидроелектрана и очекује се њихова изградња у наредном периоду од двије године, нагласио је Ђокић.

Он је подсјетио и на два парка вјетрењача - "Трусина" на подручју општине Невесиње и "Хргуд" на подручју Берковића, сваки инсталисане снаге до 50 мегавата, укупне вриједност 270 милиона КМ.

- Већ је изграђено 26 малих соларних електрана, углавном на објектима привредних субјеката или физичких лица, а грађевинска дозвола је прибављена за још више од 20 малих соларних електрана које ће бити изграђене у веома кратком периоду, истакао је Ђокић.

Стратегијом развоја енергетике у периоду од 2010. до 2030. године, подсјетио је Ђокић, планирано је инвестирање око 11,5 милијарди КМ у енергетски сектор Републике Српске, а посљедњих неколико година инвестирано је више од 1,3 милијарде КМ.