latinica  ћирилица
08/02/2016 |  13:27 | Аутор: СРНА

Горњи Вакуф или Ускопље најбољи показатељ националне подијељености у ФБиХ

Најбољи показатељ националне подијељености у Федерацији БиХ јесте градић који Бошњаци зову Горњи Вакуф, а Хрвати Ускопље, јер је тамо све посебно за једне и друге, наводе портали.
Горњи Вакуф (www.prozor-x.com/) -
Горњи Вакуф (www.prozor-x.com/)

Двадесет година од завршетка рата у БиХ у овом градићу у ФБиХ, у Средњебосанском кантону, све је у потпуности подијељено на хрватску и бошњачку страну.

Градић има два назива, баш као и средња школа, у којој постоји спрат за Бошњаке и спрат за Хрвате.

Директор подијељене школе сматра да политика "трује родитеље, а родитељи дјецу".

Он каже да би "волио да се дјеца помијешају, а да свако говори својим језиком".

Централна градска улица има линију, која је невидљива, али која јасно дијели хрватски од бошњачког дијела.

Када неко оде у општину по документе или неопходне папире, администрација ради посебно за Хрвате, а посебно за Бошњаке. Зато свако, у зависности од националности, иде на "своје" шалтере.

Упркос покушајима појединаца да промијене ствари, људи и даље живе као у деведесетим годинама, односно, не мијењају националне и вјерске погледе.

У међувремену, они који немају више стрпљења да чекају на бољи живот продају имовину и одлазе у свијет.

Горњи Вакуф/Ускопље само је један од примјера националних и вјерских подјела у ФБиХ, које ни двије послијератне деценије нису премостиле.

Аналитичари подсјећају да су пропали сви међународни покушаји и притисци да се подијељени Мостар врати у предратно стање.

Хрвати желе да Мостар буде њихов "пријестони град", а Бошњаци желе да избришу границе.

Данас Мостар има јасну линију подјеле по општинама које припадају једном и другом дијелу града, а становници, у зависности од националне припадности, воде одвојене животе од политичке, здравствене, културне до спортске сфере интересовања.