latinica  ћирилица
08/02/2016 |  13:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Eгзит - Најбољи европски фестивал за 2016.

Eгзит је проглашен за Најбољи европски фестивал за 2016. годину од стране водеће европске туристичке организације "European Best Destinations", које то признање додjељује у сарадњи са Европском комисијом, саопштио је данас Eгзит тим.
Егзит - Фото: ТАНЈУГ
ЕгзитФото: ТАНЈУГ

 Ту ласкаву титулу Eгзит је освојио испред фестивала као што су енглески "Secret Garden" коме је припало друго мjесто, белгијски Tomorrowland (3. мjесто), па и испред фестивалског гиганта Glastonbury (4. мjесто), те мађарског Szigeta који се нашао на петом мjесту.

Из "European Best Destinations" је саопштено да су љетњи музички фестивали дио европског идентитета и да је Егзит постао један од најважнијих фестивала на свијету.

"Са вашим фестивалом доприносите привлачности Европе као свјетске дестинације број један у свијету", наводи се у саопштењу из Брисела.

Оснивач и директор Егзита Душан Ковачевић је поводом добијања престижног признања рекао да након награда за најбоље европске фестивале 2014. за Егзит и 2015. за Sea Dance, ово ново признање потврђује углед Егзита као једног од водећих музичких фестивала на свијету.

"Посебно је задовољство што смо успјели да позиционирамо Егзит испред свих осталих водећих европских фестивала са десетоструко већим буџетима и што смо Нови Сад и цијелу Србију поново учинили фестивалском престоницом Европе", рекао је Ковачевић.

"European Best Destinations" је европска кровна организација за промоцију европске културе и туризма, чије чланство чини чак 355 туристичких организација широм Европе, а њен рад и годишња признања, за која редовно гласају стотине хиљада путника широм планете, директно утичу на промоцију награђених дестинација које затим биљеже раст глобалних туриста и инвеститора.

Из Егзит тима истичу да су недавни примјери награђених дестинација, као што су Порто и Бордо, учинили те градове посебно атрактивним за посјетиоце из Америке и Азије, али и унутар Европе.

Сајт "European Best Destinations" мјесечно посећује више од 2,5 милиона посјетилаца, уз десетине хиљада пратилаца на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму и Пинтересту, а њихове активности прати и медијски домет који се мери у десетинама милиона гледалаца.

У званичном опису првопласираног фестивала на сајту "European Best Destinations", Егзит је описан као награђивани љетњи музички фестивал који се одржава сваке године у Србији, на Петроварадинској тврђави у Новом Саду, коју многи сматрају за једну од најбољих фестивалских локација у свијету.

"Егзит је јединствен у фестивалском свијету јер је настао из студентског покрета за мир и демократију у Србији и на цијелом Балкану. И данас, Егзит има снажну друштвену мисију да помаже младима Балкана", каже се на поменутом сајту.

Из Егзит тима поручују да је добијено признање једно од највећих од оснивања Егзита поред два фестивалска "оскара", односно двије ЕФА награде за најбоље фестивале у Европи уз бројне утицајне листе (BBC, Guardian, CNN, Conde Nast, Yourope, Lonely Planet, Superbrands) на којима је Егзит редовно истицан као један од водећих европских и свјетских фестивала.

"Оснивањем Sea Dance у Будви и Revolution фестивала у Темишвару, поменута признања су се пренијела на цијелу Егзит Авантуру, која за циљ има да уједини креативни потенцијал цијелог Балкана и тиме га оснажи у великој, свјетској конкуренцији и учини га најатрактивнијим регионом за омладински туризам на свијету", наглашава се у саопштењу Егзит тима.

Егзит фестивал ове године ће се одржати од 7. до 10. јула на Петроварадинској тврђави, а затим Егзит Авантура путује на Јадранско море, где ће на плажи "Јаз" од 14 до 16. јула бити одржан трећи Sea Dance фестивал.