latinica  ћирилица
08/02/2016 |  13:42 | Аутор: РТРС

НСРС сутра о Приједлогу закона о сузбијању корупције

Девета редовна сједница Народне скупштине Републике Српске, за коју је предвиђено разматрање Приједлога закона о сузбијању корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала, почеће сутра и трајаће наредна два дана, потврђено је у Народној скупштини.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

На предложеном дневном реду, уз посланичка питања упућена предсједници Владе Српске, налазе се и Приједлог закона о стечају, Приједлог закона о превозу опасних материја, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о републичкој управи и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о регистрацији пословних субјеката у Републици Српској.

Приједлогом закона о сузбијању корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала предвиђено је оснивање Посебног одјељења за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала. Ово одјељење би било самостално у свом раду и функционисало би у оквиру Републичког тужилаштва Републике Српске.

Ступањем на снагу овог закона престало би с радом Посебно тужилаштво за сузбијање организованог и најтежих облика привредног криминала – Специјално тужилаштво основано при Окружном тужилаштву Бања Лука.

Према предложеном закону посебно одјељење тужилаштва чине замјеник главног републичког тужиоца – специјални тужилац и републички тужиоци распоређени у Посебно одјељење тужилаштва који за свој рад одговарају главном републичком тужиоцу Републике Српске.

Законом, чији је предлагач Влада Републике Српске, дефинисано је да посебним одјељењем тужилаштва руководи специјални тужилац који се именује по прописима и поступку као и замјеник главног републичког тужиоца Републике Српске.

Посебно одјељење тужилаштва надлежно је на цијелој територији Републике Српске за спровођење истражних радњи и кривично гоњење.

Према предложеном закону у оквиру Посебног одјељења тужилаштва требало би да се оснује Јединица за истраге и безбједност, коју чине начелник Јединице и тужилачки истражиоци.

Чланом 12. Приједлога закона о сузбијању корупције, организованог криминала и најтежих облика привредног криминала предвиђа да се у Окружном суду Бања Лука оснива Посебно одјељење за сузбијање корупције, организованог и најтежих облика привредног криминала којим руководи предсједник тог одјељења.

Нови закон би требало да ступи на снагу 1. јула 2016. године.