latinica  ћирилица
08/02/2016 |  14:11 | Аутор: sputniknews.com

Јачање јена оживљава рат валута

Рат валута се наставља. Ако долар настави да слаби, Европска централна банка и Банка Јапана враћају се у игру.

Јачање јапанског јена у односу на долар може да проузрокује рат валута који ће утицати и на Кину, Швајцарску и Европску унију, указују стручњаци.

Јапанска валута је у јуну 2015. године пала на најнижи ниво. Али од краја године, јен је почео поново да јача у односу на долар. Јапанска централна банка је била приморана да предузме екстремне мјере, али и поред смањења каматне стопе на негативну вриједност, њихови напори су досад били узалудни.

Раније, аналитичари “Блумберга“ упозорили су да ће “глобална валута рат“ доћи у блиској будућности и да би раст јена могао да примора на интензивирање монетарног утицаја и кредитно тржиште не само у Јапану већ и у Европској унији.

“Рат валута се наставља. Ако долар настави да слаби, Европска централна банка и Банка Јапана ће се вратити у игру“, рекао је Ли Фериџ, шеф макроекономске стратегије компаније “Стејт стрит глобал маркетс“, наводи “Блумберг“.

Стручњаци упозоравају да сукоб може бити веома оштар. У ствари, Централна банка Јапана је спремна да поново уведе порез на потрошњу, ако јен настави да јача и ако се погорша дефлација, каже Рустем Фалиајов, колумниста руског портала “Газета“.

“Брокери су више пута говорили о рату валута. Вјерује се да државе одлучују да користе девалвацију својих валута као начин за раст извоза и, самим тим, БДП. Врло ускоро ћемо сазнати шта је одговор Европске централне банке и Банке Јапана“, каже Георгиј Вашенко, шеф Одјељења за операције на руском тржишту финансија.

Мало је вјероватно да ће контрамјере централних банака у развијеним земљама подразумјевати подизање каматних стопа у марту. Повећање стопе би ојачало долар, који би сигурно оборио евро и јуан на ниво од октобра-новембра прошле године.

Али постоји велики ризик да Фед одлучи да одложи повећање нивоа базне камате, што ће, по мишљењу већине аналитичара, довести до новог валутног рата.