latinica  ћирилица
08/02/2016 |  20:07 | Аутор: Агенције

Берлин не зна шта ће са Гебелсовом вилом

Велику приземну кућу, смјештену у Бранденбуршкој шуми поред малог језера, Гебелс је користио као викендицу.
Гебелсова вила (Фото: screenshot, YouTube) -
Гебелсова вила (Фото: screenshot, YouTube)

Вила нацистичког министра пропаганде Јозефа Гебелса терет је за град Берлин, који је одустао од продаје имања како не би пало у "погрешне руке", пише Н1.

"Стварно сам забринута да би имање могло да постане мјесто ходочашћа неонациста и мислим да не смијемо да ризикујемо", рекла је Брижит Меринг, извршна директорка Берлинске управе за некретнине.

Велику приземну кућу, смјештену у Бранденбуршкој шуми поред малог језера, Гебелс је користио као викендицу. Кућа је од центра Берлина удаљена око 40 километара.

Град је земљиште 1936. године поклонио Гебелсу са 39. рођендан. Хитлеров "спин доктор" заљубио се локацију и изградио кућу много већу него што је било планирано. Градњу је финансирала УФА, њемачка филмска компанија којом је Гебелс управљао.

У луксузно уређеној кући, која је имала и приватан биоскоп, Гебелс је примао филмске звијезде и љубавнице. Дио луксузног ентеријера видљив је и данас, попут мермерног купатила. Међутим, усљед влаге кућа убрзано пропада, рекао је чувар Роберт Милер који води бригу о имању од 1984. године.

БИМ је посљедњих година неколико пута неуспјешно покушавао да прода имање, а послије посљедње пропале лицитације у децембру, град је дефинитивно одустао.

Рјешавање питања Гебелсове виле компликује и то што се на истом имању налази још један подсјетник турбулентне њемачке прошлости. Почетком 50-их година прошлог вијека, тадашње источноњемачке власти изградиле су комплекс зграда које су служиле као центар за обуку ФДЈ-а, организације комунистичке омладине.

Комплекс је служио и за смјештај партијског кадра из "братских земаља" попут Кубе, Вијетнама или Анголе. Сусједна Гебелсова вила је у то вријеме служила као супермаркет за студенте.