latinica  ћирилица
09/02/2016 |  17:58 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Закон о полицији није се нашао на Дневном реду НСРС (ВИДЕО)

Закон о полицији и унутрашњим пословима, који је јуче предсједник Републике вратио у парламент, није се нашао на дневном реду НСРС.
Народна скупштина Републике Српске - Фото: РТРС
Народна скупштина Републике СрпскеФото: РТРС

Када се усаглашавао Дневни ред, није било ни помена о овом закону. Али, опозициони посланици су искористили скупштински ходник и поново оптужили власт да је у договору с коалициојом Домовина у закон унијела одредбе које се односе на националну структуру запослених у МУП-у, према попису становништва из 1991. године. Док опозиција тражи одговорност – предсједник Републике одговара да неће смијенити најбољег министра у региону.

Због чега је Закон о полицији одбио да потпише, предсједник Републике је јуче детаљно образложио. Данас је у Добоју поновио да попис становништва из 1991. године, који никад није легализован, не може креирати националну заступљеност у МУП-у Српске.

"Зашто није узет у обзир попис из 1931. године, или из 1961. када је било 63 одсто Срба у БиХ. Те године  пипис је био званично верификован, овај из 1991. није", рекао је Додик.

Иако је из Кабинета предсједника Закон у парламент враћен јуче ујутро, опозиција заслуге приписује себи. Због пропуста траже одговорност, првенствено министра унутрашњих послова.

“Ако Додик сматра да је неко њега преварио, онда мора да позове на одговрност и предсједницу Владе и министра Лукача", изјавио је Вукота Говедарица из СДС-а. 

“Министар Лукач има моје потпуно повјерење, а то је и један од најбољих полицајаца у региону. А то што је било на тој Комисији, то је дио политичког процеса. То није дио политичких питања. Министар Полиције је министар Полиције. Он је и оперативац који ради свој посао и он то ради одлично и ако мене питате то је један од најбољих министара у региону", нагласио је Додик.

Одбијање предсједника Републике да потпише закон, за бошњачке посланике је јасна порука да не/србима нема мјеста у полицији Српске.

"Господин Додик је јасно у својим изјавама рекао да се попис из 1991. неће и не може поштовати. Ми ћемо и даље наставити да тражимо заштиту виталног националног интереса и Бошњака и Хрвата у овом ентитету", истакао је посланик Недим Чивић.

Иако странке не практикују у Бањалуци одржавати конференције за новинаре у вријеме трајања Народне скупштине гдје су микрофони на све стране, Младен Босић има другачији став. Заказао је конференцију за новинаре истичући да Додик више није кредибилан политичар јер манипшулише и лаже јавност.

О Закону о полицији, према свему судећи, посланици ће гласати на наредној сједници републичког Парламента. Већ сад је извјесно да, због спорних амандамана, неће добити подршку и да се поново наћи у Влади.