latinica  ћирилица
09/02/2016 |  18:07 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Записник Републичког девизног инспектората о пословању Балкан инвестмент банке није тајан (ВИДЕО)

Записник Републичког девизног инспектората о пословању Балкан инвестмент банке није тајан, нити је постојала веза Владе и одговорних у банци, изричито тврди директорка Инспектората Зорица Цвијановић, демантујући писање портала Капитал.ба. Из Агенције за банкарство тврде да је из записника Девизног инспектората јасно да није урађен основни задатак – контрола девизног и спољнотрговниског пословања банке.
Балкан инвестмент банка - Фото: илустрација
Балкан инвестмент банкаФото: илустрација

Из Републичког девизног инспектората демантују да је записник тајан. Кажу, у документу нигдје не пише да постоји било каква веза имеђу одговорних у банци и Владе Српске. Нетачно је и да су у све били умијешани и представници ВСТС-а.

"Републички девизни инспекторат, у склопу инспекцијског надзора Фабрике глинице "Бирач" и са њом повезаних правних лица извршио је провјеру свих рачуна отворених у Балкан инвестмент банци. Инспекцијски надзор рађен је у координацији са МУП-ом Српске и Специјалним тужилаштвом крајње одговорно и професионално", стоји у саопштењу Зорице Цвијановић, директора Републичког девизног инспектората.

И предсједница Владе РС каже да нема тајног записника. Контролисано је управо по налогу Владе да би било утврђено стварно стање у Фабрици глинице “Бирач". Нису тачни наводи Капитала да се прикривао криминал – каже премијерка.

"Контролни органи су направили свој извјештај. Они нису били тајни, они су били за Специјално тужилаштво. Пријаве су поднесене, дакле о чему говоримо...", изјавила је премијерка Жељка Цвијановић.

У наредних 30 дана требало би да буде дефинисано рјешење за санацију финансијског стања у 'Банци Српске'

Агенција за банкарство Републике Српске сматра да је из записника Републичког девизног инспектората о контроли Балкан инвестмент банке јасно да контрола девизног и спољнотрговинског пословања банке није адекватно урађена.

"Инспектори Републичког девизног инспектората, који су потписали овај записник, немају основна знања о раду Агенције за банкарство, стручна знања о начину вршења банкарске супервизије, а ни овлашћења да дају оцјену рада независне институције као што је Агенција за банкарство", наводи се у саопштењу ове агенције.

Из Агенције за банкарство Републике Српске поручују да инспектори Републичког девизног инспектората, због изношења неистина и нарушавања угледа Агенције за банкарство, треба да одговарају.