latinica  ћирилица
09/02/2016 |  19:53 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Нова афера у РС - регистровали возила без овјерених уплатница (ВИДЕО)

Да ли је на помолу нова афера у Републици Срспкој ? Бањалучка крим полиција, у оквиру акције “Уплатница”, открила је случајеве регистровања возила, без овјерених уплатница. Окружном тужилаштву доставили су пријаву против Гордане Ернаут, службенице Ауто-центра "Гранолић", због сумње да је приликом регистрације возила новац од клијената задржавала за себе и тако оштетила рачун јавних прихода Републике Српске за око 5,5 хиљада марака.
Регистрација возила - Фото: РТРС
Регистрација возилаФото: РТРС

Осумњичена Гордана Ернаут запослена у Ауто центру “Гранолић” из Бањалуке терети се за кривично дјело злоупотреба повјерења. Наводно, Ернаутова као радница фирме за регистрацију и технички преглед возила, од клијената је преузимала новац, који није уплатила на рачун јавних прихода.

"Осумњичена је приликом регистрације возила прилагала неовјерене штампане уплатнице с наведеним потребним износима по основу уплате пореза на возило, накнаде за водопривреду, Ауто-мото савез и путарину, причинивши за сада утврђену материјалну штету Буџету Републике Српске од око 5.340 марака”, стоји у саопштењу ЦЈБ Бањалука.

"Предмет је данас додијељен поступајућем окружном тужиоцу за привредни и организовани криминал у раду и у интересу истраге у овом тренутку је да не износимо више информација о наведеном кривичном предмету", изјавила је Маја Ђаковић, портпарол Окружног тужилаштва Бањалука.

Петко Гранолић, директор Ауто-центра “Гранолић”, у којем је Ернаутова обављала око 97 одсто послова на регистрацији возила, позвао је надлежне да истраже случај. Каже, од септембра прошле године почели су му се јављати клијенти с овим проблемом. Сада их има око 40, које је, тврди, полиција позивала на информативни разговор.

Незванично сазнајемо да истрага није окончана и да постоји сумња да су у злоупотребе умијешана и поједина лица запослена на регистарцији возила. Наводно је полиција током истраге открила неовјерене уплатнице за 76 возила која су регистрована без уплате, а чека се провјера још 1.000 возила.

Петко Гранолић тврди да му је инспектор у информативном разговору рекао да ово није изолован случај, него да је ријеч о масовној појави нелегалне регистрације возила. Каже, речено му је да се провјеравају и уплатнице за које се сумња да имају фалсификоване печате.

"Радници у крим служби су ми рекли да има и фалсификованих печата, што је мени познато. Затим, дешавало се да људи дописују одређене цифре. Умјесто пореза од 125 марака, он допише једну јединицу, а 25 марака уплати", рекао је Гранолић.

Према подацима Агенције за безбједност саобраћаја, у Републици Српској регистровано је 345.636 свих категорија возила. Ако истрага утврди да је у нелегалној регистрацији возила учествовао већи број лица, укључујући службенике који региструју возила, банке, али и запослене у полицији - то би могло значити да је ријеч о организованом криминалу и да је буџету нанесена огромна новчана штета.