latinica  ћирилица
10/02/2016 |  18:25 | Аутор: ТАНЈУГ

Хасанбеговић се сликао са усташком капом

Недјељник српске заједнице у Хрватској "Новости" објавио је фотографије актуелног хрватског министра културе Златка Хасанбеговића на којима позира са усташком капом, пренио је данас хрватски портал Index.hr.
Златко Хасанбеговић, горе први лијево  (Фото: portalnovosti.com) -
Златко Хасанбеговић, горе први лијево (Фото: portalnovosti.com)

Портал наводи да је ријеч о фотографијама које су 1996. објављене у часопису "Независна Држава Хрватска" који се тада продавао на киосцима.

"Новости" пишу да је данашњи министар културе био сарадник тог часописа у којем је писао текстове о уједињењу "Домовине од Муре, Драве и Дрине па до Јадранског мора".

"Ја и Хасанбеговић смо често комуницирали, ови коментари у јавности су изван контекста, он је увјерени антифашист и историчар, мислим да ће бити сјајан министар", рекао је данас премијер Тихомир Орешковић о министру културе Златку Хасанбеговићу.

Контроверзни историчар, а сада и министар културе Хасанбеговић, већ се прославио изјавом да је антифашизам флоскула, као и по свом дивљењу лику и дјелу нацистичког имама.

Свјетски медији пишу о "хрватској срамоти - министру културе", док је центар Симон Визентал послао хрватској влади оштро писмо у којем тражи хитну смену министра културе, шокирани његовим неутемељеним и потпуно непрецизним коментарима о историји Хрватске за вријеме Другог свјетског рата и холокауста, пренио је Index.hr.