latinica  ћирилица
10/02/2016 |  20:11 ⇒ 11/02/2016 | 07:38 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Звиздић изнио низ неистина о систему координације (ВИДЕО)

Савјет министара усвојио је Приједлог одлуке о систему координације европских интеграција БиХ, па онда о томе обавијестио ентитетске Владе. Начин на који је Савјет министара БиХ усвојио тај Приједлог у најмању руку је сраман, поручују из Владе РС, а садржај поменуте Одлуке више је него упитан.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић рекао је у Сарајеву да механизам координације, усвојен 26. јануара на посебној сједници, није тајни документ и да је о томе обавијестио ентитетске премијере. Међутим, из Владе Републике Српске кажу да је предсједавајући Савјета министара изнио низ неистина о питању новог Приједлога одлуке о систему координације.

 Шта садржи та Одлука и да ли су у Влади Републике Српске били упознати с њеним текстом прије усвајања или послије?

Из Владе Републике Српске подсјећају да је предсједавајући Савјета министара БиХ на састанку са ентитетским премијерима у Бањалуци 30. јануара договарао коначне консултације о Приједлогу спорне одлуке при томе скривајући чињеницу да је Савјет министара већ усвојио тај документ 26. јануара, попут какве групе илегалаца из Другог свјетског рата. Од иступа Дениса Звиздића више брине понашање представника из Републике Српске, кажу у Влади. У Савјету министара су дигли руку за овакву одлуку, а да нису поставили питање опште сагласности у БиХ о механизму координације. Ријеч је о механизму усаглашеног гласа којим би БиХ требало да наступа према институцијама ЕУ. 

Годинама је био нерјешив проблем, политичка тема број један у БиХ. Зато је јавност, благо речено, изненађена што је Савјет министара БиХ једногласно усвојио Одлуку о механизму координације. Изненађење је веће што је то урађено на сједници за коју јавност није знала.

"Није ријеч о тајном усвајању, беспотребно се фокусирате на тај детаљ, дакле сједница је одржана 26. јануара, зна се њен садржај и била је јавна", рекао је Звиздић.

Он тврди да механизам координације прати уставну структуру БиХ, а да је текст спорне одлуке достављен владама Републике Српске и ФБиХ на упознавање. На питање када - одговара: "Прије 10 дана, из мог разговора који сам имао са ентитетским премијерима у суботу нисам видио никакве отпоре том документу".

Предсједница Владе Српске сматра да је Звиздић злоупотријебио састанак са ентитетским премијерима у Бањалуци 30. јануара. Од Владе је тражено мишљење и коментаре, иако никада нису имали искрену намјеру да о овом питању сарађују са Владом Српске.

"Недопустиво је да предсједавајући Савјета министара Звиздић каже да је текст Одлуке о систему координације, коју је усвојио Савјет министара, послао ентитетским владама на упознавање. Његов задатак је био не да упозна ентитетске владе о усвојеном тексту, већ да ентитетске владе укључи у разговоре, да би текст, на крају, након његовог усаглашавања, био усвојен на свим нивоима власти", истакла је прмијерка Жељка Цвијановић.

Поразније од иступа предсједавајућег Савјета министара јесте понашање представника из Републике Српске у Савјету министара који су, не питајући ништа дигли руку за овакву одлуку. Из чега произилази или да је предсједавајући Савјета министара обмануо и представнике из Републике Српске у Савјету министара или да представници из Републике Српске не брину за очување надлежности и уставне позиције Републике Српске, већ искључиво проводе политичку агенду Бакира Изетбеговића.

"Имате прес предсједавајућег, договорено је да он о томе прича, све га питајте", рекао је Драган Мектић, министар безбједности БиХ.

Из Владе Републике Српске поручују да ће се одредити према тексту ове Одлуке, али и према понашању Савјета министара, који је сам, без укључености Владе, одлучио да креира рјешења о стварима у којима Република Српска има јасно изражену уставну улогу.