latinica  ћирилица
11/02/2016 |  11:30 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Тачи је заштићени терориста и криминалац

Хашим Тачи је био средство западних центара који су изазвали хаос на Балкану и они морају да га штите, па није ни за очекивати да ће икада бити процесуиран за трговину органима отетих Срба, сматра аналитичар Драгомир Анђелковић.
Драгомир Анђелковић - Фото: РТРС
Драгомир АнђелковићФото: РТРС

Он истиче да је Тачи терориста и криминалац и да је на основу доказа потпуно и недвосмислено јасно да је био "умешан у највећи поратни злочин, а то је трговина људским органима, односно отимање људи како би били касапљени, а њихови органи продавани".

"Међутим, у свету у коме западне силе изазивају ратове, а онда друге оптужују за те ратове, у коме западне силе врше агресије, а онда оптужују оне који се бране као кривце - није за очекивати да Тачи буде процесуиран", оцјењује  Анђелковић, који је директор Форума за одговорну политику.

Он напомиње да Тачи има директну заштиту оних сила које су извршиле агресију на Србију 1999. године, односно оних снага које су претходно разбиле Југославију и изазвале хаос на Балкану.

Асоцијација љекара Нигерије оптужила је милијардера и гувернера нигеријске савезне државе Имо Рочасу Окорчу, да је организовао мрежу за трговину људским органима у Нигерији у сарадњи са званичницима других земаља, међу којима су Турска, самопроглашено Косово и Хрватска.

Бивши тужилац Хашког трибунала, Карла дел Понте, прва је у међународној јавности изнијела тврдње о трговини људским органима на Косову и Метохији у Албанији 1999. године.

Објавила је књигу "Лов: ја и ратни злочинци", у којој наводи да су припадници терористичке ОВК у илегалним лабораторијама извадили органе најмање 300 Срба, али и Рома, који су претходно били отети и одведени у Албанију.

Хашим Тачи је још 2010. године, у извјештају који је усвојила Скупштина Савјета Европе, означен као вођа криминалне мреже одговорне за трговину људским органима.

То га, међутим, није спријечило да обавља званичне функције на самопроглашеном Косову, као ни стране званичнике, међу којима и оне из ЕУ, да се састају с њим.

Тачи је у марту 2014. године саслушан у склопу истраге о трговини органима, али само као свједок, а не и као осумњичени.