latinica  ћирилица
11/02/2016 |  15:34 | Аутор: СРНА

СНСД ће тражити расправу о механизму координације

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милица Марковић најавила је да ће посланици ове странке вјероватно на првој наредној сједници Представничког дома затражити од предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића, али и српских министара у Савјету министара, објашњење у вези са утврђивањем механизма координације.
Милица Марковић - Фото: архив
Милица МарковићФото: архив

- Одлука о утврђивању механизма координације је спорна. Као посланик из Републике Српске могу рећи да је она итекако спорна с аспекта Владе Српске, која није била консултована у финалним активностима утврђивања одлуке у вези са механизмом координације, првим и највећим условом за прихватање апликације БиХ за статус кандидата у ЕУ - рекла је Марковићева новинарима у Сарајеву.

Према њеним ријечима, расправу о томе како је утврђен механизам координације треба провести прије расправе о суштини овог документа.

- Из свих доступних информација упитно је да ли је та сједница Савјета министара БиХ 26. јануара била одржана - истакла је Марковићева, наводећи да на сајту Савјета министара не постоји информација да је та сједница уопште одржана и да је расправљано о механизму координације.

Она је додала да то доводи на закључак да је предсједавајући Савјета министара врло спорно поступио и затајио информације којима је очигледно само он располагао у претходних неколико дана.

Марковићева је упозорила да механизам координације у овом тренутку није проводив с обзиром да се од Владе Републике Српске, која није респектована приликом доношења ове одлуке, очекује да се активно укључи и испуњава одређене активности и задатке.

Она је подсјетила да су Влада Републике Српске и предсједник Српске Милорад Додик јуче дали своје мишљење у вези са доношењем механизма координације да понашање три министра из Републике Српске представља велеиздају политичких партија које они ту заступају.

Марковићева је констатовала да се на основу понашања Звиздића поставља питање понашања српских министара приликом доношења механизма координације.

Према њеним ријечима, посланици СНСД-а ће поставити и питање како су министри из Српске могли да прихвате да се на сједници Савјета министара усвоји један тако важан документ, уколико је он уопште усвојен, ако знају да не постоји званичан став Српске, односно да Влада ентитета из којег долазе и који наводно представљају није била укључена у тај поступак.