latinica  ћирилица
11/02/2016 |  19:18 ⇒ 19:22 | Аутор: СРНА

Влада усвојила Нацрт стратегије развоја малих и средњих предузећа

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт стратегије развоја малих и средњих предузећа Републике Српске за период 2016-2020. година.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Стратегија дефинише стратешке циљеве, програме и активности развоја малих и средњих предузећа у овом периоду, који су засновани на анализи стања, досадашњим активностима развоја овог сектора, захтјевима ЕУ и потребама малих и средњих предузећа и предузетника.

Основни стратешки циљеви за период 2016-2020. година јесу јачање конкурентности малих и средњих предузећа, подршка стварању повољног пословног окружења за мала и средња предузећа и стимулисање развоја и промоције предузетништва и предузетничких вјештина, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе с јавношћу.

Влада је усвојила Информацију о пројекту "Реконструкција, доградња и изградња ЈЗУ Болница Источно Сарајево" и задужила Министарство здравља и социјалне заштите да спроведе процедуру јавне набавке за овај пројекат.

Усвојена је и Информација о заинтересованости компаније "China Shandong international economics i Technical Cooperation Group Ltd" за ремонт пруге Бањалука - Добрљин.

Влада је задужила је Министарство финансија, Минстарство саобраћаја и веза и Жељезнице Републике Српске да започну преговоре са фирмом том кинеском копанијом да би се постигли што повољнији услове за извођење радова на тим пословима.

Прихваћен је Програм финансијског реструктурисања акционарских друштава за прераду дрвета "Нова Романија" са Сокоца, "Нова Борја" из Теслића и "Дрвна индустрија Власеница" и намјери конверзије потраживања у акције, након чега ће ИРБ Републике Српске расписати јавни позив за продају.

На сједници се Влада упознала о Информацији о раду Геронтолошки центар "Слатекс" Слатина и задужила Министарство здравља  да припреми одлуку о престанку рада те јавне установе.

Влада је дала сагласност на Одлуку о висини гарантованих откупних цијена и премија за електричну енергију произведену из обновљивих извора и у ефикасној когенерацији и Одлуку о висини накнаде за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и у ефикасној когенерацији.