latinica  ћирилица
11/02/2016 |  20:27 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Касиповић: Одлука СМ доказ да се у БиХ води непринципијелна политика

Потпредсједник Владе РС и министар правде Антон Касиповић изјавио је, гостујући у програму Радија Републике Српске, да је Савјет министара усвајањем механизма координације без мишљења представника власти у Српској показао да се у БиХ води непринципијелна политика.
Антон Касиповић - Фото: РТРС
Антон КасиповићФото: РТРС

Касиповић је истакао да оваквим понашањем Савјет министара представља проблем за све грађане у БиХ и штети свим процесима унутар БиХ те ставља упитник на апликацију за чланство у ЕУ.

- Влада Републике Српске је морала реаговати. О одлуци Савјета министара расправљаће и Народна скупштина Републике Српске. Оваква одлука штети процесу придруживања и кредибилности апликације за чланство у Европску унију. Потребно је вратити се на позицију прије усвајања механизма координације, јер се мора чути ријеч Републике Српске, нагласио је министар Касиповић за Радио РС.

Говорећи о усвојеним законима у Народној скупштини Српске, министар је издвојио Закон о сузбијању криминала, корупције и најтежих облика привредног криминала.

- Усвојени закон може допринијети квалитетнијој борби против корупције и криминала. Приликом припреме Закона урађено је све што су предлагали стручњаци из ове области а испоштована је и рнаија одлука Народне скупштине и Уставног суда, истакао је Касиповић.

Новим Законом укида се Специјално тужилаштво али у складу са тим формирано је ново одјељење, које сада има јасно прописане надлежности. Касиповић истиче да ће у периоду транизиције све функционисати нормално и неће долазити до застаре предмета.

У Народној скупштини Српске усвојен је и Закон о стечају, који би према ријечима министра правде требало да између осталог скрати поступак покретања стечаја, и доведе до веће оспособљености стечајних управника.

Када је ријеч о структуралном дијалогу који се води на нивоу Босне и Херцеговине, Касиповић наглашава да је прва рунда преговора добро завршила.

-Сада је на учесницима овог дијалога да се увоје нови закључци међу којима би била јасно наведена надлежност Суда БиХ и ријешен проблем ретроактивне примјене права, а све због правичности постпука и права грађанина којему се суди.

До краја 2016. године у Народну скупштину требало би да буде упућен Приједлог новог кривичног закона, рекао је министар правде Антон Касиповић, гостујући у програму Радија Републике Српске, а у припреми је и нови закон о звиждачима којим би у потпуности били заштићени они грађани који пријаве дјела криминала и корупције.