latinica  ћирилица
11/02/2016 |  20:40 ⇒ 20:53 | Аутор: РТРС

Кормаркова: Видљиво да Српска интензивира привредну активност (ВИДЕО)

Актуелна политичка и економска ситуација у Републици Српској, реформски процеси, само су неке од тема одвојених састанака амбасадорке САД у БиХ Морин Кормак са премијерком Српске Жељком Цвијановић и министром индустрије, енергетике и рударства Петром Ђокићем у Бањалуци.
Премијерка Цвијановић примила амбасадорку САД у БиХ Морин Кормак - Фото: СРНА
Премијерка Цвијановић примила амбасадорку САД у БиХ Морин КормакФото: СРНА

Кормакова каже да је видљив напор и жеља да се у Републици Српској интензивира привредна активност и да се повећа обим страних и домаћих инвестиција.

Растерећење привреде, стабилизација привредних прилика и привредни развој, повећање ефикасности јавне управе и стварење услова за отварање нових радних мјеста. Премијерка Српске јасно је представила планове Републике америчкој амбасадорки у БиХ.

Кормакова каже да не жели да се мијеша у договоре политичких фактора у БиХ, али је нагласила да је механизам координације прва корак које БиХ треба да направи на европском путу, јер је важан и за подношење апликације за чланство у ЕУ. Охрабрујуће је то што је власт у Републици Српској  фокусирана ка ЕУ интеграцијама, каже Кормакова.

Напор који треба да учини политика у наредном периоду мора да буде усмјерен на економски развој, каже министар Ђокић, а у томе нам треба више подршке и сарадње на међународном нивоу. Навео је да су важна четири фактора интеграције на којима се може градити будућност на овим просторима.

Пољопривреда, саобраћај, туризам и развој образовног система у функицији унапређења знања и прилагођавања потреба тржишта су фактори око којих се може градити заједнички економско-друштвени раст и развој БиХ, који пружају велику развојну шансу, без обзира на надлежност и друге факторе који су реалност у БиХ.

Кормакова каже да се амерички став у вези са референдумом у Републици Српској о раду Суда и Тужилаштва БиХ није промијенио. Нада се да ће за вријеме свог мандата имати састанак са предсједником Републике Милорадом Додиком, али да до сад за то није било разлога. Она је одржала предавање студентима бањалучког Економском факултета. Нагласила је да је осим политичких и економских реформи, развој образовања и борба против корупције приоритет САД у БиХ.