latinica  ћирилица
11/02/2016 |  21:20 | Аутор: СРНА

ГРЕКО: Истраге бх. правосуђа на основу политичких мотива

Судство у БиХ у цјелини је исполитизовано, с једне стране због личних веза неких од носилаца правосудних функција са политичарима, а с друге стране постоји перцепција да се истраге високог профила отварају или затварају на основу политичких мотива, начелан је став тима експерата Групе земаља Савјета Европе против корупције /ГРЕКО/.
Савјет Европе - Фото: СРНА
Савјет ЕвропеФото: СРНА

Експерти ГРЕКО-а, који су боравили више мјесеци у БиХ, објавили су извјештај из четвртог круга евалуације за БиХ, који је прекјуче усвојио Савјет министара БиХ.

У извјештају се наводи да сумња у политичку повезаност не изузима ни чланове Високог судског и тужилачког савјета.

"Главне критике чланова правосудне професије односе се на недостатак отворености појединих судија и тужилаца, те на перцепцију да раде за своје добро, а не у најбољем интересу друштва", пише у извјештају.

Експерти ГРЕКО-а наводе да се многе критике које је тим експерата чуо током боравка у БиХ односе на генерални недостатак успјешно процесуираних случајева, затим на систем именовања и напредовања судија и тужилаца.

"Постоје јаке критике које се односе на површност код провођења истрага и процесуирања, затим неискуство појединих судија и тужилаца којима је повјерен рад на сложеним предметима", истиче се у извјештају.

Иако се признаје да је ВСТС имао позитиван утицај на јачање независности и професионалности правосуђа, истовремено се у извјештају констатује да је тај напредак у посљедњих 10 година "доста крхак". Забринутост је изражена због бројних критика на поступке именовања судија и тужилаца.

ГРЕКО препоручује да се предузму одлучне законодавне и оперативне мјере за јачање ВСТС-а, а посебно на обезбјеђењу одвојеног судског и тужилачког подсавјета у оквиру овог тијела.

Посебан дио посвећен је раду Канцеларије главног дисциплинског тужиоца при ВСТС-у. Тим ГРЕКО-а наводи да су присутне сумње у актуелни систем дисциплинског кажњавања судија и тужилаца.

"Могу се чути многе критике који се односе на ефикасност Канцеларије главног дисциплинског тужиоца, а први проблем лежи у недостатку његове независности. Његова зависност од ВСТС-а може довести до аутоцензуре у осјетљивим случајевима. Проблем је и у недостатку особља да обрађује више од 1.200 притужби сваке године", наводи се у извјештају.