latinica  ћирилица
12/02/2016 |  11:06 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Швајцарски сир са 1.200 метара надморске висине на обронцима кањона Таре (ВИДЕО)

На фарми "Златни Бор" код Фоче послије двије године припрема произведени су први килограми сира гријер по швајцарској рецептури, старој више од 200 година.
Сир - Фото: РТРС
СирФото: РТРС

Квалитет и производња зависе од квалитета млијека, кажу на фарми, смјештеној на више од 1.200 метара надморске висине, на обронцима кањона Таре.

На овој фарми охрабрени су квалитетом првих килограма и потражњом на тржишту. Имају 15 грла музних крава расе браун свис, а у плану је повећање . 

Предраг Џокић, директор фарме "Златни Бор" удаљенe двадесетак километара од Фоче, знање из Данске и Швајцарске о узгоју музних крава и производњи сира пренио је у село Златни Бор код Фоче, смјештено уз кањон ријеке Таре.

У малој фабрици за производњу сира гријер сталаже су пуне. Процес производње је нешто дужи – од муже, гријања, зрења, до готовог производа потребно је од 8 до 12 мјесеци.

- За килограм тврдог сира потребно је 13 до 14 литара млијека, каже Џокић.

Производе и меки сир бри – слатки и слани. Обје врсте настају од млијека које краве стварају испашом на пашњацима богатим стотинама љековитих трава. Сва исхрана је аутентична, и трава и сијено.

- Презадовољни смо квалитетом сира.  Пашњаци кањона Таре су стварно дали свој максимум и сир је стварно одличан. Имамо тржиште за сада само у Сарајеву, појашњава Џокић.

У плану је повећање броја грла крава на 100, што би омогућило и већу производњу сира који ће, судећи према потражњи, имати тржиште код хотелијера и угоститеља у земљама Балкана.

Осим узгоја крава и призводње сира овдје убрзо очекују и подизање смјештајних капацитета и развој сеоског и рекреативног туризма.