latinica  ћирилица
12/02/2016 |  11:24 | Аутор: СРНА

Око 40.000 нових избјеглица на граници Сирије и Турске

Око 40.000 нових избјеглица смјештено је у камповима на сиријској територији близу границе са Турском, изјавио је данас потпредсједник турске Владе Јалчин Акдоган.

Он је рекао током обиласка граничног избјегличког кампа Ончупинар да је важно да се у подручју гдје се налазе нове избјеглице направи цивилно насеље.

Акдоган је рекао новинарима да је неопходна дипломатска иницијатива према Русији и Сирији да би се зауставио нови талас миграција, који ће имати утицаја на Европу.

Турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу рекао је да се неће одржати договор о прекиду ватре у Сирији, који су постигле свјетске силе у Минхену, уколико Русија не обустави ваздушне нападе на опозиционе снаге у Сирији.

Чавушоглу је рекао да, у том случају, неће бити осигуран ни хуманитарни приступ угроженом становништву.

САД, Русија и још десетак земаља постигли су договор о прекиду непријатељстава у Сирији да би се омогућила политичка транзиција у тој земљи.

Турска и њени партнери се не противе томе да Русија бомбардује групе попут "Исламске државе" и "Нусра фронта", али желе да Москва координише те акције са коалицијом коју предводе САД, рекао је Чавушоглу у Минхену.