latinica  ћирилица
12/02/2016 |  13:23 | Аутор: СРНА

Медведев: Земље НАТО-а извлаче политичку корист из сукоба са Русијом

Премијер Русије Дмитриј Медведев рекао је да земље НАТО-а извлаче политичку корист из сукоба са Русијом, јер је лакше демонизовати Русију, него признати постојање проблема у систему безбједности Европе.

"Према мом мишљењу, лакше је демонизовати Русију и приписивати јој текуће проблеме, него признати озбиљне проблеме који постоје у систему европске безбједности и признати и свој дио одговорности за садашњу кризу", изјавио је Медведев.

Он је оцијенио да Русија, земље НАТО-а и ЕУ треба да обнове раније форме сарадње уз узајамно уважавање међусобних интереса.

"Сигуран сам да Русија и наши партнери из НАТО-а и ЕУ не да могу, већ морају да обнове раније форме сарадње, уз услов да се они граде уз узајамно уважавање међусобних интереса. Никад нисмо одбијали такво партнерство, што се не може рећи за наше колеге из ЕУ и НАТО-а", нагласио је Медведев.

Он је за "Спутњик" рекао да су управо страни партнери прекинули контакте и поставили политичко гледиште изнад заједничких задатака за обезбјеђење стабилности и безбједности.

"На крају смо добили свијет непредвидљивији и са много више пријетњи него прије неколико година. Умјесто прогреса, природног развоја и кретања напријед видимо обрнут процес, јер све те форме сарадње Русије и ЕУ и НАТО-а створени су да се криза рјешава у коријену. И сада када је та форма разговора највише потребна, наши партнери је одбијају", истакао је Медведев.

Он је додао да за дијалог Русија-НАТО или Русија-ЕУ не треба обавезно очекивати сличне састанке као што је конференција у Минхену.

Премијер Русије је навео да ЕУ не може да води бизнис у Русији, игноришући њене интересе.

"Ако партнери из ЕУ желе да читају лекције и игноришу наше законите интересе, као што је био случај са асоцијацијом ЕУ-Украјина, онда, читајте лекције! Међутим, на нашем тржишту, на обједињеном тржишту Евроазијског економског савеза бизнис ће водити други партнери. Ту, како се каже, нема ништа лично", рекао је Медведев.

Он је нагласио да сада други, не само руски, произвођачи попуњавају ослобођене дијелове руског тржишта, те да свој удио у пословању повећавају азијски, латиноамерички и други добављачи.

"Међутим, ми, ипак, очекујемо да ће разум превладати, да ће се економска логика, логика узајамне користи, вратити у наше односе са ЕУ", навео је Медведев.

Према његовим ријечима, већ сада незванично пристижу молбе европских колега за укидање руских контрасанкција.

"Они се посебно брину за своје фармере. Међутим, и у Русији слушамо ставове наших пољопривредника: 'Молим вас, сачувајте овај режим, дозволите да станемо на ноге, исплатимо инвестиције'. И ја као шеф Владе обавезан сам да узимам у обзир та гледишта", нагласио је Медведев.

Према његовим ријечима, Русија не намјерава да отпочиње преговоре о условима укидања санкција, јер их сама није ни иницирала, па тих тема нема на дневном реду Минхенске конференције о безбједности.