latinica  ћирилица
12/02/2016 |  14:32 | Аутор: СРНА

Оптужница против Коштића због придруживања ИД

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Сенада Коштића /23/ из Велике Кладуше због кривичног дјела придруживања страним паравојним формацијама у Сирији.
Тужилаштво БиХ - Фото: архив
Тужилаштво БиХФото: архив

Коштић се терети да је осмислио план и прибавио новчана средства с циљем одласка у Сирију, да се прикључи паравојним и параполицијским снагама које дјелују на подручју Сирије и Ирака у оквиру структура Исламске државе, коју је Савјет безбједности УН прогласио терористичком организацијом.

Оптужени се терети да је почетком ове године из Сарајева отишао у Подгорицу, одакле је авионом отпутовао у Турску, с циљем да се илегално пребаци на подручје Сирије, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Гранична полиција и органи безбједности Турске открили су га правовременом акцијом и, након хапшења, вратили у БиХ.

Коштић се терети да се покушао придружити страној паравојној или параполицијској формацији која дјелује изван БиХ, чиме је починио кривично дјело протизаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

Тужилаштво ће кривицу оптуженог доказивати позивањем девет свједока и прилагањем око 20 доказних материјала.

Ова оптужница представља наставак активности Тужилаштва и партнерских агенција у борби против теоризма и кривичних дјела која су повезана са тероризмом, наводи се у саопштењу.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.